İstanbul’un Ataşehir ilçesinde faaliyet gösteren bir özel kadın doğum kliniği, hakkında ortaya atılan iddialarla gündeme geldi. Klinikle ilgili yapılan CİMER başvurusu sonucunda başlatılan soruşturmada, maddi zorluk çeken kadınların tespit edilerek hormon ve yumurta artırıcı ilaçlarla tedaviye alındığı, bu kadınların yumurtalarının ise yurt dışındaki tüp bebek merkezlerine gönderildiği iddia ediliyor.
İLAÇLAR KURYE İLE GÖNDERİLDİ
İddialara göre, kliniğe başvuran kadınlara “yumurta toplatma” veya “genel kontrol” adı altında hormon ilaçları reçete edilmiştir. Bu ilaçların kadınlara kurye aracılığıyla ulaştırıldığı ve yaklaşık iki hafta boyunca kullanılmalarının istendiği ifade edilmektedir. İlaçların etkisiyle yumurta rezervleri artırılan kadınlar, yurt dışındaki tüp bebek merkezlerine yönlendirilmiş, burada yumurtalarının 20 ila 40 bin TL arasında değişen fiyatlarla satıldığı öne sürülmüştür.
GENETİK ANKET YAPTILAR
CİMER’e yapılan şikayette, işlem öncesinde kadınlardan kan tahlili, smear testi ve saç-göz rengi gibi genetik özellikleri içeren anketlerin doldurtulduğu; doğacak çocuklar üzerinde herhangi bir miras hakkı iddiasında bulunmamaları için imza alındığı iddiaları gündeme geldi.
FELÇ VE ERKEN MENOPOZ RİSKİ VAR
Kadınlara verilen ilaçların “zararsız” olduğu belirtilse de, prospektüslerinde felç ve erken menopoz gibi ciddi yan etkilerin bulunduğu bilgisi dikkat çekmekte. İddialara göre, 20-30 yaş aralığındaki kadınlar, uygulamanın “ülkemizde yasal” olduğu söylemiyle kandırılmıştır.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Yaşanan bu iddiaların ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, “Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun’a muhalefet” ve “Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’na muhalefet” suçlarıyla ilgili soruşturma başlattı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri de kliniği denetlemek üzere harekete geçti.
DOKTORLAR: “İDDİALARLA ALAKAMIZ YOK”
Doktor T.T., İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerine verdiği ifadede, “Şikayete konu olan illegal yumurta arıtma tedavisi ile ilgili hiçbir alakam bulunmamaktadır. Uzmanlık alanım doğrultusunda yasal çerçevede uygun olan hastalarıma söz konusu ilacı kullanmaktayım” açıklamasında bulundu.
Diğer bir doktor Ş.A. ise, “Şikayete konu kişiler ve olaylarla ilgili herhangi bir ilgim ve bilgim yoktur. Uzmanlık alanımla ilgili yasaların bana verdiği haklar ve sınırlar çerçevesinde hastalarıma adet düzensizliği gibi şikayetlere ilaç reçete ediyorum. Kadın kısırlık tedavisinde kullanılan ilacı daha önce hiç reçete etmedim” ifadelerini kullandı.
PARA CEZASI VE SAYFA KAPATMA KARARI ALINDI
Denetim neticesinde, iddialara konu ilaçların birkaç hastaya reçete edildiği tespit edilmiştir. Hekimlerin savunmaları yetersiz bulunurken, araştırma İl Sağlık Müdürlüğü’nün inceleme birimine devredildi. Ayrıca kliniğin sosyal medya hesabı denetlendi ve uzmanlık dışı tanıtım ile reklam yasağına aykırılık nedeniyle 10 bin 572 TL idari para cezası uygulandı. Klinik hesabına erişim engeli getirildi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
(DHA)