TÜBİTAK desteğiyle gerçekleştirilen bir araştırma, Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın ve Eczacılık Fakültesi öğrencileri tarafından yürütüldü. Araştırmanın başlığı; ‘İnternette Satılan Zayıflama İlaçlarının Sağlığa Etkileri’ olarak belirlendi.
KALP HASTALIKLARINA YOL AÇABİLİR!
Araştırma sonucunda, internetten temin edilen zayıflama ilaçlarında yapılan analizler, 11 farklı üründen 3’ünde, kalp hastalıklarına yol açabilecek ‘sibutramin’ etken maddesinin bulunduğunu ortaya koydu. Bu madde, pek çok ülkede yasaklı olarak sınıflandırılıyor.
Prof. Dr. Ahmet Aydın, araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Zayıflama ürünleri üzerindeki bilgi kirliliğine dikkati çeken Aydın, “Birçok insanın bu tür ürünler nedeniyle sağlığını kaybettiğini pek çok kaynaktan biliyoruz. İncelediğimiz ürünlerin internetten elde edilmesi, potansiyel bir risk oluşturuyor. Bu ürünlerin güvenilirliği daima sorgulanabilir.” şeklinde konuştu.
“İNTERNET ORTAMINDA TAMAMEN BİTKİSEL YA DA KATKI MADDESİ İÇERMEYEN ÜRÜNLER OLARAK TANITILIYOR”
Prof. Dr. Aydın, analiz sürecinde yüksek performanslı ince tabaka kromatografisi (HP-TLC) yöntemini kullanarak, ürünlerdeki sibutramin varlığını incelediklerini belirtti. Aydın, şunları ifade etti: “Aldığımız ürünlerde bir analiz süreci başlattık. Yabancı maddeler ayrılarak, çeşitli analiz teknikleriyle değerlendirildi. Bu süreçte ‘sibutramin’in varlığına baktık. İncelenen 11 üründen 3’ünde bu maddeye rastladık. Bu ürünler, internet ortamında tamamen bitkisel olarak sunulmakta, ancak analiz sonuçları tam tersini gösteriyor.”
“SİBUTRAMİN, BİRÇOK ÜLKEDE YASAK”
Sibutramin’in Türkiye’de 2011’den itibaren yasaklandığına işaret eden Prof. Dr. Aydın, “Bu madde geçmişte zayıflama ilaçlarında sıkça kullanılıyordu. Ancak, kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı belirlenince, yasaklandı” dedi. Aydın, merdiven altı üreticilerin bu tür yasaklı maddeleri ürünlere gizlice ekleyerek, doğal içeriklermiş gibi pazarladıklarını da vurguladı.
“ÜRÜNLERİN DOĞAL OLDUĞUNU DÜŞÜNEREK ALIYOR”
İnternetten alınan zayıflama ürünleri konusunda halkı uyararak Prof. Dr. Aydın, “Biz laboratuvarlarda bu maddeleri tespit edebildik ama vatandaşların bunları kontrol etme imkanı yok. Ürünü doğal içerik olarak düşündükleri için kullanıyorlar, bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu tür ürünlerin eczanelerden alınması, daha güvenilir bir seçenek olacaktır.” dedi.
“ZAYIFLAMADA MUCİZE FORMÜL YOK”
“Hiçbir mucize formül insanların sağlıklı bir şekilde zayıflamasını sağlamaz” diyen Prof. Dr. Aydın, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Eğer bir ürün böyle vaatlerde bulunuyorsa, muhtemelen sağlığa zararlı maddeler içeriyor. Kilo vermekte güçlük çeken kişilerin mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Tedavi şekline hekim ve sağlık ekibinin karar vermesi en doğru yaklaşımdır.”
(DHA)