Sürekli yorgunluk, neden belirlenemeyen ağrılar ve basit bir düşme ile oluşan kemik kırıkları gibi belirtilerin kaynağında, vücudun kalsiyum dengesini düzenleyen paratiroid bezleri yer alabilir. Bu bezler, genellikle pek bilinmeyen ama çok önemli bir role sahiptir.
Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, paratiroid bezlerinin aşırı hormon üretmesi sonucu meydana gelen hiperparatiroidi hastalığının sıklıkla diğer sağlık sorunları ile karıştırıldığını ve çoğu zaman tesadüfen tespit edildiğini belirtti.
KEMİK KIRIĞI GEÇİREN HASTALAR BU DEĞERLERE BAKTIRMAK ÖNEMLİ!
Paratiroid bezlerinin tiroid bezinin hemen arkasında konumlandığını ifade eden Prof. Yılmaz, “Bu bezler parathormon salgılar. Bu hormon, kalsiyumun kemiklerden salınmasını, böbrek ve bağırsaklardan geri emilimini sağlar. Dengenin bozulması ise kas ağrıları, halsizlik, depresyon, saç dökülmesi ve sık idrara çıkma gibi belirtilerin görülmesine neden olabilir” açıklamasında bulundu.
Hiperparatiroidinin sıkça başka rahatsızlıklarla karıştırıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, “Sık sık böbrek taşı düşüren, sebebi bilinmeyen karın ve sırt ağrıları yaşayan, durduk yere kemik kıran hastaların kalsiyum ve parathormon seviyelerinin ölçülmesi önemlidir” şeklinde uyarıda bulundu.
TANI NASIL KONULUR?
Vücudun içinde bulunan paratiroid bezlerinin tiroid bezinin arkasında yer aldığı için dışardan gözlemlenmediğini belirten Prof. Yılmaz, “Ne hastalar ne de doktorlar fiziksel muayene ile bu bezleri fark edemez. Tanı, yalnızca kan testleri ve sintigrafi, ultrason, MR gibi görüntüleme yöntemleri ile konulabilir” açıklamasını yaptı.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Bu hastalığın en yaygın sebebinin tek bir paratiroid bezinin büyüyerek fazla hormon üretmesi olduğunu ifade eden Prof. Yılmaz, “Tanı kesinleştikten sonra, tiroid ameliyatına benzer bir yöntemde bu bezin alınması ile hastanın tamamen şifa bulması sağlanır” dedi.
Sık idrara çıkma, aşırı su içme, açıklanamayan karın, sırt ve kemik ağrıları, sebepsiz kemik kırıkları, tekrarlayan böbrek taşları, yoğun yorgunluk, depresyon, saç dökülmesi ile kas krampları gibi belirtiler yaşayan bireylerin, muhakkak kalsiyum düzeylerini kontrol ettirmeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Yılmaz, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtti.