Orman Fakültesi Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ergün Güntekin’in liderliğini üstlendiği “Yarı piramidal çekirdekli sandviç levha üretilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 Desteği kazanarak 24 ay sürecek bir araştırma sürecine girdi. Projede araştırmacı olarak Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümü’nde görevli Doç. Dr. İbrahim Halil Başboğa, Doç. Dr. Çağatay Taşdemir ve Dr. Öğretim Üyesi Mesut Uysal yer alıyor.
Mobilya sektörüne yeni bir alternatif sunmayı hedefleyen proje, hafifliğin gerektirdiği ancak ağır malzemelerin kullanılmadığı mobilyalar için daha az hammaddeyle alternatif bir ürün geliştirmeyi amaçlamaktadır. Proje kapsamında, doğal lifler ve doğada çözünebilen plastik malzemelerle sürdürülebilir, yenilenebilir ve geri dönüştürülebilir ürünlerin üretimi üzerinde durulacak.
HAM MADDE KULLANIMINDA YÜZDE 50 DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
Projeyle ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Ergün Güntekin, mobilya sektöründe sıkça kullanılan ahşap ve ahşap kompozitleri (yonga levha, MDF gibi) hakkında açıklamalarda bulundu. Bu malzemelerin genel anlamda sektörün ihtiyaçlarını karşıladığını ifade eden Güntekin, hafiflik gerektiren bazı mobilyalarda bu ağır malzemelerin sorun oluşturduğunu belirtti. Güntekin, “Projemizle hafifliğin gerektiği mobilyalarda daha az hammadde kullanarak bir ürün elde etmeyi planlıyoruz. Yonga levha ve MDF gibi malzemelerde ortalama 700 kilogram/metreküp hammadde kullanılırken, geliştirmeyi hedeflediğimiz ürünle bu miktarı yarıya düşürmeyi düşünüyoruz. Böylece yüzde 50 daha az hammadde ile hafif, çevreci ve dayanıklı bir ürün sunabileceğiz,” dedi.
YAŞAM DÖNGÜSÜ ANALİZLERİ DEVREDE
Projede yaşam döngüsü analizlerinin de önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Prof. Dr. Ergün Güntekin, kullanılacak malzemelerin biyo-bozunur ve geri dönüştürülebilir olmasına dikkat edileceğini ifade etti. Güntekin, “Alternatif malzememizin çekirdek bölümünü doğal lifler ve biyo-bozunur polimerler ile oluşturmayı planlıyoruz. Böylelikle, ikame ürünümüzün çevre üzerinde olumsuz etkisinin asgariye indirildiği, geleneksel levhalarla rekabet edebilecek daha hafif bir malzeme elde edeceğiz,” dedi.
Sürdürülebilirlik kavramının günümüzdeki önemine dikkat çeken Prof. Dr. Güntekin, mobilya sektöründe çevre dostu ürünlerin de ön plana çıktığını belirtti. “Bu çalışmamızla, doğal kaynakları sorumlu bir şekilde kullanarak çevresel ve ekonomik açıdan sürdürülebilir bir alternatif ürünü sektöre kazandırmayı amaçlıyoruz,” diye ekledi.