1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Yazın Göz Koruma İhmal Edilmemeli!

Yazın Göz Koruma İhmal Edilmemeli!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güneş ışığındaki ultraviyole ışınlarının göz çevresinde tümör oluşumuna yol açabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Kalkışım, “Yaz mevsiminin başlamasıyla güneşin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri daha belirgin hale geliyor. Gözlerimiz de bu etkilerden etkileniyor. Güneş ışığında görülen görünür ışığın yanı sıra, ultraviyole ışığı dediğimiz gözle göremediğimiz bir ışık da mevcut. Bu ultraviyole ışınları hem göz çevresini hem de gözün kendisini olumsuz etkileyebilir. Göz çevresindeki ciltte hem iyi huylu hem de kötü huylu tümörler gelişebiliyor. Ayrıca halk arasında ‘kuş kanadı’ olarak bilinen ‘pterjium’ hastalığına da zemin hazırlayabilir. Konjonktiva denilen gözün beyaz kısmını kaplayan dokuda dejenerasyonlar ve tümörler gelişebiliyor. Ek olarak, göz merceğinde erken katarakt oluşumuna ve retina tabakasında sarı nokta hastalığına sebep olabiliyor” şeklinde konuştu.

YAZ AYLARINDA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANIMININ ÖNEMİ

Güneş gözlüğü kullanımının önemine vurgu yapan Kalkışım, “Yaz aylarında cildimiz için güneş kremi kullanmak zorundaysak, gözlerimizi korumak için de güneş gözlüğü takmamız gerektiğini öneriyoruz. Gözlük seçiminde ise, renginden çok ultraviyole korumasının olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca polarize özellik, yansıyan ışığı engelleyerek görüş kalitesini artırır. Bu nedenle, hem göz sağlığımız hem de konforumuz için güneş gözlüğü kullanmamız son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

thumbs_b_c_5e6f8d913240400b031233d2f3bb096d

ÇOCUKLARDA DA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANIMINI ÖNERİYORUZ

Çocukların gözlerinin yetişkinlere göre daha hassas olduğunu belirten Kalkışım, “Çocuklarda güneş gözlüğü kullanımı öneriyoruz, çünkü çocuk gözleri güneş ışınlarına karşı daha hassas. Gözlük takamayacak kadar küçük yaşlarda olan çocukların direkt güneşe maruz kalmaması gerekir. Gözlük takabilecekleri yaşa geldiklerinde, güneş gözlüğü kullanmalarını teşvik etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

thumbs_b_c_1f5c2cde199d243355eaeb3c55df9ec0

GÖZLÜK SEÇİMİ NASIL OLMALI, NEREDEN ALINMALI?

Güneş gözlüğü seçiminin önemine de dikkat çeken Ahmet Kalkışım, “Alırken ultraviyole koruma değerleri olan UV 400 veya yüzde 100 ultraviyole koruma sunan gözlükler tercih edilmelidir. Bu bilgiler genellikle gözlüklerin saplarının iç kısmında ya da kutularında yer alır. Yeterli büyüklükte, kaşlardan elmacık kemiklerine kadar uzanan gözlüklerin kullanılması önerilir. Küçük camlı gözlüklerin ultraviyole ışınlarını yeterince bloke etmesi mümkün değildir. Ayrıca, en iyi koruma için optik mağazalardan alınmalıdır. Pazar veya benzeri yerlerden alınan güneş gözlüklerinin ultraviyole koruma oranları genellikle düşüktür, bu tarz gözlükler zararlı olabilir” dedi.

ÇOCUKLARINIZDA BUNUN GİBİ ALERJİK BULGULAR VARSA İHMAL ETMEYİN

Yaz aylarında alerjik hastalıkların görüldüğünü hatırlatan Kalkışım, “Bu dönemde alerjik konjonktivit vakalarında bir artış gözlemleniyor. Bu durum hem yetişkinler hem de çocuklar için geçerli. Bahar aylarında açan çiçeklerin polenleri, hava kirliliği, ev tozu ve hayvan tüyleri gibi etkenler, yapısal olarak hassas bireylerde gözlerde kızarıklık, kaşıntı, yanma, sulanma gibi şikayetlere yol açabiliyor. Özellikle çocuklarda bu tür alerjilerin ihmal edilmemesi gerektiği önemlidir. Aksi takdirde, ‘keratokonus’ gibi kalıcı görme kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle, çocuklarda alerjik bulgular varsa, mutlaka bir göz hekimine başvurulmalıdır” diye uyarıda bulundu.

thumbs_b_c_ccc1339d2dc36747f7f149513d331a74

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yazın Göz Koruma İhmal Edilmemeli!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gazete Bartın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.