Mynet Teknoloji Editörü Enes Çırtlık, Burak Balcı’nın sunduğu “Teknoloji Trafiği” programında Radyo Trafik Ankara’nın konuğu oldu. Çırtlık, programda yapay zekanın medya, habercilik ve dijital içerik üreticiliği üzerindeki etkilerini ayrıntılı bir şekilde ele aldı.
Çırtlık, yapay zekanın daha dengeli bir şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizerken, şu sözlere yer verdi:
“Yapay zeka iş gücümüzü tehdit ediyor gibi bir kaygı taşımıyorum. Bu konuda hep örnek olarak ‘Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ filmine değiniyorum. Spoiler vermek istemem ama orada Charlie’nin babası bir diş macunu fabrikasında çalışıyor. Modern teknoloji devreye girdiğinde robotlar devreye giriyor ve Charlie’nin babası işini kaybediyor. Ancak filmin sonunda görüyoruz ki, Charlie’nin babası bu sefer robotu tamir eden kişi oluyor. Bu durumda modern teknolojinin yeni iş fırsatları sunabileceği gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor. Elbette haber editörlüğü gibi bazı meslekler ortadan kalkabilir. Ancak yapay zeka editörlüğü veya yapay zeka prompt yazarlığı gibi yeni meslek alanları da ortaya çıkabilir.”
“DOĞRULAMA VE HABER DÖNÜŞTÜRME İŞİ HÂLÂ İNSAN GEREKTİRİYOR”
Çırtlık, habercilikte yapay zekanın dengeli bir şekilde kullanımını savunarak, mevcut birçok yapay zeka uygulaması ve aracının olduğunu belirtti. Bu alanda büyük bir patlama yaşandığını ifade etti. “Haber üretimi sırasında metin veya sesin metne dönüştürülmesi gibi konularda yapay zekadan faydalanıyoruz,” dedi.
Yapay zekanın metin ve ses dönüşümünde zaman tasarrufu sağladığını belirten Çırtlık, ancak doğrulama ve haberin dönüşümünün hala insan odaklı bir süreç olduğunu vurguladı. Özellikle yapay zekanın yanlış bilgi üretme potansiyeline dikkat çeken Çırtlık, “Yapay zeka, yanlış bir bilgiyi doğruymuş gibi sunabiliyor. Örneğin, ‘dünyanın en kalabalık ülkesi nedir?’ sorusuna ABD yanıtı verebiliyor ve bu da insanı yanılgıya düşürebiliyor,” ifadesini kullandı.
“TÜM ÜLKELERİN YAPAY ZEKAYI BİR DENETİM ALTINA ALMASI GEREKEBİLİR”
Yapay zekanın manipülasyon potansiyeline dair önemli noktalara da değinen Çırtlık, bu alanda denetim gerekliliğinin altını çizdi. Dünya genelinde yapay zekanın denetim altına alınmasıyla ilgili tartışmaların yürütüldüğünü belirten Çırtlık, Avrupa Birliği’nin bu konuda daha katı yaklaşımlar sergilediğini açıkladı. Doğru bilgi sunmanın haberciliğin en temel unsuru olduğunu ifade eden Çırtlık, “Haber yapma sürecinde her zaman doğru bilgiyi ön planda tutmalıyız,” dedi.
Yapay zeka ile haberlerin üretimine dair dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Çırtlık, “Manipülasyona açık olan bu süreçte insan faktörünü unutmayalım,” diyerek metinlerin düzenlemesinde son kontrolün her zaman insan ve editörler tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.