Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerife Yücesoy Özkan, otizm spektrum bozukluğuna dair çarpıcı veriler paylaştı. Prof. Dr. Özkan, “ABD verilerine göre her 36 çocuktan biri otizm spektrum bozukluğu tanısı alıyor. Bu oran ülkeden ülkeye değişiklik göstermekte. Türkiye’de ise yaklaşık 2 milyon otizmli birey bulunduğu tahmin edilmekte” ifadelerini kullandı.
Samsun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Tanıdan Müdahaleye Otizm’ temasıyla 1’inci OMÜ Gelişimsel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (OGEM) Otizm Sempozyumuna katılan Prof. Dr. Özkan, 30 yıllık özel eğitimci geçmişine sahiptir ve son 20 yıldır otizmli çocuklar ve gençlerle yoğun çalışmalar yürütmektedir.
Prof. Dr. Özkan, “Otizm eylem planı kapsamında, 2’nci otizm eylem planının hazırlanmasıyla birlikte illerde otizmle ilgili çalışmalar hızlandı. Samsun da bu kapsamda önemli bir sempozyum düzenledi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar bu açıdan büyük önem taşıyor. Bu tür etkinlikler, bakanlıkların, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin bir araya gelerek işbirliği yapması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu sempozyum, bunun için önemli bir örnek teşkil ediyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’de 2 milyon otizmli bireyin varlığına dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, “Dünya genelinde yürütülen çeşitli çalışmalara göre, son veriler özellikle Amerika’dan gelmekle birlikte, her 36 çocuktan birinin otizm spektrum bozukluğu tanısı aldığı görülüyor. Bu oranlar ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Türkiye’de güncel istatistikler henüz tam anlamıyla mevcut değil; ancak otizm eylem planının temel hedeflerinden biri, Türkiye’deki otizm yaygınlığını belirlemek. Nitekim Türkiye’de 0-18 yaş arasındaki otizmli çocukların sayısının 700-800 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca, otizmli bireylerin aileleriyle birlikte düşündüğümüzde, bu sayı yaklaşık 8 milyona kadar çıkıyor. Bu durum, otizmin yaygınlığının ne kadar yüksek olduğunu ortaya koyuyor” dedi.
Otizmin doğuştan gelen ve nöro geliştirimsel bir farklılık olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özkan, “Genellikle ilk 3 yaşta belirgin hale gelir. Dünyada yapılan istatistikler, 36 çocuktan birinin otizmli olduğunu gösteriyor. Bu da, aslında her 3 çocuktan birinin otizmli olabileceği anlamına geliyor. Bunu göz önünde bulundurarak, sınıflarımızda, iş yerlerimizde, toplumsal yaşamda ve günlük hayatta karşılaşabileceğimiz 3 kişiden birinin otizmli olduğunu unutmadan bir yaşam sürmek faydalı olacaktır” dedi.