Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Berzan Haznedar, toz partiküllerinin astım, KOAH ve alerjik rinit gibi kronik solunum yolu rahatsızlığı bulunan bireylerde ciddi semptomlara yol açabileceğini vurguladı. Çöl tozları ve ev tozlarının bu kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini belirten Dr. Haznedar, bu alerjik tepkimeler arasında göğüs sıkışması, astım krizleri, gözde, burunda ve ağızda kaşınma gibi semptomların yer aldığını açıkladı.
SOLUNUM SIKIŞMASINA DİKKAT
Dr. Haznedar, hastaların solunum sıkışması yaşaması durumunda tozlardan kaçınmaları ve korunmak için kapalı alanlara girmelerinin önemli olduğunu dile getirdi. Tozlardan korunmanın ikinci bir yolu olarak evde nem oranının yüzde 60’ın altında tutulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, mevsimsel veya çöl tozu alerjisi olanların burun lavajı yapmanın faydalı olacağını aktardı.
Dr. Haznedar, toz partiküllerinin herkes üzerinde etkili olabileceğine, özellikle aile öyküsünde alerji geçmişi bulunan bireylerin alerji geliştirme ihtimalinin daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Aile öyküsü bulunan kişilere çöl tozu olan günlerde dışarı çıkmamalarını tavsiye ettiklerini söyleyen Dr. Haznedar, çalışan bireylerin dışarıda maske kullanmalarını önererek işyerine ulaştıktan sonra yüz ve boğazlarına su ile lavaj yapmalarını gerektiğini belirtti.
Haznedar, “Eğer çöl tozu nedeniyle hastalar göğüs sıkışması yaşıyor veya astım krizleri geçiriyorlarsa göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalarını öneririm. Ciltte şiddetli kaşıntı ya da kızarıklık yaşanıyorsa cildiye uzmanına, burun kaşıntısı, hapşırma, gözlerde yaşarma gibi belirtiler mevcutsa kulak burun boğaz uzmanına danışmaları gerekir” açıklamasında bulundu.
Diğer yandan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak ve Batman illerinde toz taşınımı beklenildiğini, bunun ulaşımda aksamalara, hava kalitesinde düşüşe ve görüş mesafesinde azalmaya yol açabileceği yönünde uyarıda bulundu.