Ukrayna ve Rusya arasındaki ateşkes durumu belirsizliğini korurken, İngiltere çevrimiçi bir Ukrayna Zirvesi gerçekleştirdi. Bu zirveye, Ukrayna’nın müttefiki konumundaki 26 ülke katılım gösterdi. Zirvede, Ukrayna’nın güvenliği ve Rusya’ya yönelik ek yaptırımlar gibi önemli konular ele alındı.
“PUTİN MASAYA OTURMAK ZORUNDA KALACAK”
Zirvenin sonrasında basın toplantısı düzenleyen İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Ukrayna’nın barış yanlısı tutumunu vurgulayarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ateşkesi geciktirme çabalarını eleştirdi. Starmer, dünya ülkelerine ateşkes için çağrıda bulunarak, “Dünya harekete geçmeli. Boş sözleri ve şartları bırakın. Mesajım net, ister erken, ister geç, Putin masaya oturmak zorunda kalacak” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Rusya’nın yarattığı kaosun İngiltere’deki insanları da etkilediğini belirtti.
Zirveyle ilgili olarak, Starmer, “İstekli koalisyon Avrupa Birliği’nden (AB), Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan ortakları bir araya getirdi ve Japonya da dahil olmak üzere diğer ülkelerin desteğini aldı” şeklinde konuştu.
“ÜLKELER, OPERASYONEL AŞAMAYA GEÇMEMİZ GEREKTİĞİ KONUSUNDA ANLAŞTI”
Starmer, destek veren ülkelerin çabalarının devam etmesi gerektiğine değinerek, “Rusya’ya baskıyı artırmaya, Ukrayna’ya askeri yardım akışını sürdürmeye ve Putin’in savaş makinesini zayıflatmak için Rusya ekonomisine yönelik kısıtlamaları sıkılaştırmaya devam edeceğimiz konusunda anlaştık” dedi. Barış anlaşmasına yönelik pratik çalışmaların hızlandırılması gerektiğini ifade eden Starmer, “Askerlerimiz bu hafta perşembe günü Birleşik Krallık’ta bir araya gelecek ve barış anlaşmasının arkasında durmak için güçlü planlar hazırlayacak. Başkan Trump, Putin’e kalıcı bir barışa giden yolu önerdi. Şimdi bunu gerçeğe dönüştürmeliyiz” şeklinde konuştu.
Starmer, Putin’in yeniden saldırmasını önlemek için “ABD desteğinden” başka bir alternatifin bulunmadığını vurguladı. Washington’ın güçleri ve altyapısının, Batı NATO ittifakının belkemiği olduğunu belirterek, “Bunun Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte yapılması gerekiyor. Her gün ABD ile görüşüyoruz” dedi.
Zirvede yapılan somut taahhütlerle ilgili gelen bir soruyu yanıtlayan Starmer, Ukrayna’nın geleceği üzerine iki hafta önce Avrupa liderleriyle yapılan toplantıdan bu yana önemli değişiklikler olduğunu, bu sabah bir araya gelen grubun ise daha büyük bir yapıdan oluştuğunu aktardı. “Daha güçlü bir ortak kararlılığımız var. Bu sabah masaya yeni taahhütler kondu. Ülkeler, operasyonel aşamaya geçmemiz gerektiği konusunda anlaştı. Siyasi ve askeri ivme kazandık” dedi.
“TARAFLI MÜZAKERELER İÇİN MASAYA OTURABİLİRİZ”
Rusya’ya maksimum baskı yapma zamanının geldiğine dikkat çeken Starmer, “Zirvede Ukrayna’nın askeri kapasitesini hem kısa hem de uzun vadede artırmanın yollarını görüştük. Bu, Rusya’ya baskı uygulayacaktır. Rusya’ya yönelik yaptırımların nasıl daha fazla sıkılaştırılabileceğini, dondurulmuş varlıkların el konulup konulamayacağını da ele aldık” ifadelerini kullandı. Starmer, Rus varlıkları ile yapılabilecek ek adımların da masada olduğunu belirterek, “Eğer Putin’e baskı uygularsak, kolektif bir kararlılık ve liderlik sergileyebiliriz ve tarafları müzakereler için masaya oturtabiliriz” şeklinde konuştu.
Ateşkes görüşmelerinin neticesinin herkesin, özellikle de Ukraynalıların beklediği “adil ve kalıcı bir barış” olması gerektiğini kaydeden Starmer, “Ukrayna’daki barış, Avrupa’nın ve Birleşik Krallık’ın savunma ve güvenliği açısından kritik önem taşıyor, çünkü Avrupa’da ne olursa olsun bu durum bizim kıyılarımıza ulaşır” dedi.
“RUSYA AÇIKÇA YANIT VERMELİ”
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise toplantının ardından, “Rusya, barışı ciddiyetle istediği izlenimini vermiyor” dedi. ABD liderliğindeki teklife karşılık vermeden saldırılarını yoğunlaştırdığını ifade eden Macron, “Başkan Putin her şeyi elde ettikten sonra müzakere etmek istiyor. Eğer barış istiyorsak, Rusya açıkça yanıt vermeli ve baskının net olması gerekiyor. Bu da ABD ile koordinasyon içinde yapılmalı” ifadelerini kullandı.
İtalya Başbakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada ise, “Başbakan Meloni, İtalya’nın Avrupa, Batılı ortaklar ve Amerika Birleşik Devletleri ile güvenilir ve etkili güvenlik garantileri tanımlamak için çalışmaya devam etme niyetini teyit ettiğini, ayrıca olası bir kara askeri gücüne ulusal katılımın öngörülmediğini bir kez daha açıkladı” denildi.
(İHA)

15 Mart 2025