1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Samsun’da Nadir Ameliyat: İlk Kez Başarıldı!

Samsun’da Nadir Ameliyat: İlk Kez Başarıldı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samsun’da yaşayan 52 yaşındaki Murat Şanlıer, beynin kan akışını sağlayan damarların tıkanması olarak bilinen ‘moyamoya hastalığı’ ve her iki şah damarındaki tıkanıklık nedeniyle Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarılı bir ameliyat geçirdi.

Hastanın kalp cerrahisi ekibi, kalp-pompa destekli üç damar koroner bypass ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi. Operasyon, Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Emrah Ereren ve Opr. Dr. Hüseyin Ağırbaş tarafından titizlikle icra edildi.

Moyamoya hastalığı teşhisi konulan ve her iki internal karotis arterinde tam tıkanıklık bulunan Murat Şanlıer’e, çalışan kalpte pompa destekli üç damar koroner bypass cerrahisi uygulandı. Anestezi süreci ise Anestezi Uzmanı Dr. Şenay Canikli Adıgüzel tarafından yönetildi.

“LİTERATÜR İNCELEMEMİZE GÖRE DÜNYADA ÜÇÜNCÜ, TÜRKİYE’DE İLK HASTA”

Dr. Emrah Ereren, hastanın iki şah damarının tıkalı olduğunu belirtti. İki yıl önceki ameliyatla beyin damarlarına yapılan bypass ile kan akışının bir miktar arttığını ifade eden Ereren, “Bu tarz bir hasta, bizim literatür incelememize göre dünyada üçüncü, Türkiye’de ise ilk” dedi. Ameliyat sırasında en büyük kaygılarının felç durumu olduğunu kaydeden Ereren, “Kalp akciğer makinesinde çalışan kalpte bypass tekniğiyle üç damarına bypass yaptık. Kalbi durdurmadan, tansiyonu 100’ün üzerinde tutmak için elimizden geleni yaptık. Ameliyat sonrası şu an herhangi bir sorun yok, hasta rahat hareket edebiliyor” şeklinde konuştu.

AW464108_03

NÖROLOJİK KAYIP YAŞANMADI

Yüksek felç riski taşıyan bu özel hasta, ameliyat sonrası sağlık durumunu düzeltti ve nörolojik olarak herhangi bir sorun yaşanmadan iyileşti. Üç yıl önce aynı hastaya Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nde Doç. Dr. Vaner Köksal tarafından indirekt beyin damar bypass operasyonu gerçekleştirilmişti.

“300 BİNDE BİR GÖRÜLEN BİR HASTALIK”

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Vaner Köksal, yaklaşık iki buçuk yıl önce hastanın beyin beslenmesini sağlamak amacıyla indirekt bypass ameliyatı yaptığını belirtti. Köksal, “Takiplerimde, beynin o kısmında yeni damarların oluştuğunu gözlemledim. Hastanın kalp kaybı sorunları yaşaması üzerine bir kalp ameliyatı ihtiyacı doğdu. Normalde beyin damarları tıkalı bir hastaya kalp ameliyatı yapmak riskli, ancak daha önceki ameliyat bu riskleri minimize etti. Bu hastalık 300 binde bir görülen nadir bir hastalık ve çatısı altında böyle bir çözüm Türkiye’de ilk kez uygulandı” diye ekledi.

AW464108_02

“AMELİYAT 5 SAAT KADAR SÜRDÜ”

Anestezi Uzmanı Dr. Şenay Canikli Adıgüzel, moyamoya hastasında beyin kan akışındaki sorunlardan dolayı açık kalp cerrahisi esnasında kullanılan kalp akciğer makinesinin potansiyel sıkıntılar oluşturabileceğini vurguladı. Ameliyatın ortalama 5 saat sürdüğünü belirten Adıgüzel, “Bunun bir kısmını kalp akciğer makinesinde gerçekleştirdik ve yolunda gitmeyen herhangi bir sorun olmadı” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Samsun’da Nadir Ameliyat: İlk Kez Başarıldı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gazete Bartın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!