1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Ramazan’da Diş Sağlığı İçin Altın Öneriler!

Ramazan’da Diş Sağlığı İçin Altın Öneriler!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Aydan Gürcan, “İftar ve sahurda şekerli tatlılar, gazlı içecekler ve asitli yiyeceklerin tüketimi artabiliyor. Şeker ve asitler diş minesine zarar verir. Gün içinde diş fırçalanmadığı için yemek artıkları ağızda daha uzun süre kalmaktadır. Sahurdan ve iftardan sonra diş fırçalamadan uyumak, bakterilerin gece boyunca çoğalmasına neden olur” şeklinde uyarıda bulundu.

Ramazan ayının beslenme düzenindeki değişiklikler, ağız sağlığında bazı olumsuz etkiler yaratabiliyor. Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Aydan Gürcan, ağız bakımının önemini vurgulayarak, “Ağız hijyenine dikkat etmek, bu dönemde daha da önemlidir. Küçük beslenme değişiklikleri, ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir” açıklamasında bulundu.

ÇÜRÜK RİSKİ ARTIYOR

diş çürük

Gürcan, Ramazan süresince şekerli ve asitli gıdaların tüketiminin arttığını belirtti. Bu tür maddeler, diş minesine olumsuz etki yapar. Gün içinde dişlerin fırçalanmaması nedeniyle yemek kalıntıları ağızda daha uzun süre kalmaktadır. İftar ve sahurdan sonra diş fırçalamadan uyumak, bakterilerin geceleri hızla çoğalmasına zemin hazırlar.

Gün içinde yeterli su tüketiminin olmaması, tükürük üretimini azaltır ve bu durum, dişlerin temizlenmesine yardımcı olan doğal mekanizmanın etkisini azaltır. Bu nedenlerle çürük riski yükselir ve ağız kokusu gibi sorunlar da gündeme gelir. Ayrıca, ağız kuruluğu da sosyal yaşamı etkileyen önemli bir faktördür.” dedi.

Gürcan, Ramazan öncesi düzenli diş hekimi kontrolü yapmanın, olası çürükler veya diş eti sorunlarını erken tespit etme konusunda yardımcı olacağını ifade etti.

İFTARDAN SONRA SAKIZ ÇİĞNEYİN

ağız kokusu2

Gürcan, ağız ve diş sağlığı için Ramazan boyunca dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

“Sahur ve iftar sonrasında dişler kesinlikle fırçalanmalı. Ağız kokusu sorununa karşı, gün içinde macunsuz diş fırçalamak da faydalıdır. İftar sonrası şekersiz sakız çiğnenmesi, tükürük salgısını artırarak ağız kokusunu azaltır. Sahurda bol su tüketilmelidir. Aşırı tuzlu ve baharatlı gıdalardan kaçınılmalı, zira bu tür gıdalar gün içerisinde susuzluğu artırabilir.

ağız kokusu3

Diş ipi kullanarak diş aralarındaki yiyecek kalıntıları temizlenmeli ve dil temizliği yapılmalıdır. Dil üzerinde kötü kokuya sebep olan bakterilerin birikmesini önlemek için önemlidir. Soğan ve sarımsak gibi güçlü kokulu yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Yoğurt, ağız kokusunu hafifletmekte etkili olabilir. Maydanoz ve nane çiğnemek, nefesi tazeler. Aç karnına kahve ve asitli içeceklerden uzak durulmalı. Sahurda lif açısından zengin ve protein ağırlıklı beslenmek önemlidir. Su, süt veya bitki çayları tüketimi artırılmalı ve kalsiyum açısından zengin gıdalar tercih edilmelidir.”

Ramazan’da Diş Sağlığı İçin Altın Öneriler!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gazete Bartın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!