Ramazan ayında günde 14 saate kadar varan susuzluk süreleri, böbrek taşı oluşum riskini arttırdığı için sahur ve iftar saatlerinde yeterli su alımına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Nefroloji Uzmanı Uz. Dr. Burak Canver, bu konuda önemli açıklamalarda bulunarak, “Ramazan ayındaki uzun açlık ve susuzluk sürelerinin böbrek sağlığını tehdit etme ihtimali her zaman mevcuttur. Bu risk, özellikle yaşlı bireyler, kalp ve damar problemleri olan kişiler ile yüksek kan şekeri ve kan basıncı nedeniyle çok sayıda ilaç kullanan hastalar ve halihazırda belirli bir böbrek hastalığı olan kişilerde daha fazladır” dedi.
Uz. Dr. Canver, iftar ve sahur arasında yeterli sıvı alımının önemini aktarırken, dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.
Dr. Canver, sahurda idrar artırıcı yiyecekler ve içeceklerin tüketilmesinin, kişiyi daha fazla susuz bırakabileceğini ve bu durumun böbrek taşı oluşum riskini artırabileceğini belirtti. Ayrıca sıcak saatlerde günlük aktivitelerin sınırlandırılması, ağır işlerden ve tuz tüketiminden kaçınılmasının önemine değindi. Yetersiz su alımının zamanla böbrek fonksiyonlarının düşmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.
Sahurda birden fazla yumurta, aşırı süt ve süt ürünleri, konserve gıdalar, sakatat, muz, kavun, kuruyemiş ve içeriği tam olarak bilinmeyen bitki çaylarından uzak durulması gerektiğini vurguladı. Kafein içeren çay ve kahve gibi içecekler, domates, patlıcan ve sarımsak gibi yiyeceklerin fazla tüketilmeyerek susuzluğu artırmaması gerektiğini söyledi. Eğer kafein alımına karar verilirse, su tüketiminin artırılması gerektiğini ifade etti.