NASA tarafından yapılan açıklamaya göre, gök bilimciler, Webb teleskobunun Yakın Kızılötesi Spektrografı ile Haziran 2023’te elde edilen verileri inceledi.
Bu verilerle gök bilimciler, “auroral aktiviteler” olarak adlandırılan ışık hareketleri içinde yer alan “trihidrojen katyonu” bileşenini ilk defa tespit etti. NASA, bu ışık aktivitelerine ait görüntüleri yayımladı.
Neptün’ün auroral aktivitelerinin tespiti, gezegenin manyetik alanının Güneş’ten uzak noktalardaki gök cisimleriyle nasıl etkileştiğine dair önemli bilgiler sağlayacak. Ayrıca, Uranüs ve Neptün gibi buz devi gezegenlerin atmosferlerini inceleyen bilim dalında yeni bir bakış açısı sunulduğu ifade edildi.
Araştırmanın başyazarı olan Northumbria Üniversitesi Matematik, Fizik ve Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Henrik Melin, Neptün’deki bu ışık hareketlerinin yalnızca Webb teleskobu aracılığıyla gözlemlenebildiğini vurguladı.
Melin, elde edilen görüntülerin detayları ve netliği karşısında “şok olduğunu” belirtti.
Daha önce, NASA’nın “Voyager 2” uzay aracının 1989’da topladığı veriler, Neptün’deki ışık hareketleri hakkında bazı ipuçları sağlamıştı.
Gök bilimciler, uzun yıllardır Satürn ve Jüpiter’deki ışık aktivitelerini inceliyor. Ancak Neptün, Güneş’e en uzak gezegen olduğu için buradan görüntü ve veri elde etmek daha zorlayıcı olmaktadır.
Bu araştırma, Nature Astronomy dergisinde yayımlandı. (AA)