Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, KOAH ve akciğer sertleşmesi gibi kronik solunum yolu hastalıklarının genellikle geleneksel anlamda erken teşhis edilemediğini vurguladı. Özellikle nefes darlığı gibi belirtilerin göz ardı edilmesi, ciddi sağlık sorunlarının geç tanı almasına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
NEFES DARLIĞI AĞIR EFORLARLA PORTALIK GÖTÜRÜYOR
Prof. Dr. Özlü, “Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve akciğer sertleşmesi gibi hastalıkları çoğunlukla erken aşamada tespit etmekte zorluk yaşıyoruz. Bunun sebeplerinden biri, hastaların belirtilerinin ilk aşamasında bu durumu fark ederek doktora başvuruda gecikmeleridir. İlk belirti genellikle nefes darlığı oluyor. Bu durum, ağır fiziksel aktiviteler sırasında, örneğin merdiven çıkarken ya da yük taşırken kendini gösteriyor. Ancak hastalar çoğu kez bunu bir sorun olarak algılamıyor. Nefes darlığı hissettiklerinde, yavaşlayarak ya da dinlenerek durumu idare ediyorlar. Bu da onların kendilerini daha iyi hissetmelerine neden oluyor ve doktor randevusu alma gereksinimini hissetmemelerine yol açıyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“BULDUĞUNUZ ÇÖZÜMLE KENDİNİZİ SAKIN OYALAMAYIN”
Tanının geç konulmasının tedavi şansını azaltabileceğine dikkat çeken Özlü, “Eğer akranlarınıza oranla daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasındaki nefes darlığınız varsa veya tek yastıkta uyumakta zorluk çekiyorsanız mutlaka bu belirtilerin nedenini araştırın. Bulduğunuz geçici çözümlere odaklanmak tanıyı geciktirebilir. Bazen bu gecikmeler, tedavi şansının büyük ölçüde kaybedilmesine neden olabilir.” ifadelerini kullandı.
“YASTIĞI YÜKSELTMEK KALICI ÇÖZÜM DEĞİL”
Gece meydana gelen nefes darlığının da ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü, “Birçok hastada gece saatlerinde nefes darlığı yaşanır. Özellikle yatağa girdiğinde bu durum ortaya çıkar. Hastalar, bu durumu hafifletmek için yastığını yükselterek yarı oturur şekilde duruma adapte olmaya çalışıyorlar. Bu, hastanın doğal adaptasyon mekanizması; fakat bu tür çözümler ne yazık ki kalıcı değil. Önemli olan, nefes darlığının sebebinin tespit edilmesidir.” dedi.
(DHA)