Adana Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alper Sözütek, kolorektal kanserin dünya genelinde en yaygın üçüncü kanser türü olduğunu ve hastalığın görülme yaşının artık 20’li yaşlara kadar düştüğünü aktardı. Prof. Dr. Sözütek, tuvalet alışkanlıklarındaki ani değişiklikler, bulantı, kusma, karın şişliği ve kanama gibi belirtilerin özellikle 40 yaş ve üzeri bireylerde dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, bu semptomların kolorektal kanserin habercisi olabileceğinin altını çizdi. Bu açıklamalar, Adana’da düzenlenen ve üç gün sürecek olan ‘8. Çukurova Gastro-İntestinal Hastalıklar ve Cerrahisi Kongresi’ çerçevesinde yapıldı.
KOLOREKTAL KANSER GÖRÜLME YAŞI 20’YE İNDİ
Kolorektal kanser cerrahisini yürüten Prof. Dr. Alper Sözütek, bu tür vakaların bölgede 20’li yaşlara kadar düştüğünü belirtti. Sözütek, “Yönetimini üstlendiğim ameliyatta, kolorektal kansere bağlı rektum tıkanıklığına sahip bir hastayla karşılaştık. Kolorektal kansere bağlı bağırsak tıkanıklıkları çoğunlukla tedaviye geç kalmış hastalarda gözlemleniyor. Bu yüzden kolonoskopi taramalarını son derece önemsiyoruz. Ailede veya yakın akrabalar arasında bir risk faktörü mevcutsa, erken dönemde kalın bağırsak taramalarını kolonoskopi ile yaptırmalarını öneriyoruz. Çünkü bu tür vakalar bölgemizde 20’li yaşlara kadar inmiş durumda ve ciddi bir artış göstermektedir. Dolayısıyla eğer risk faktörleriniz varsa belirtiler beklemeksizin tarama yaptırmalısınız” ifadelerini kullandı.
“’BAĞIRSAKLARIM DIŞARI ÇIKACAK, TORBA AÇILACAK’ KORKULARI ERKEN TEŞHİSTE SÖZ KONUSU DEĞİL”
Bu hastalığın bazen belirti vermediğini vurgulayan Prof. Dr. Sözütek, “Kolorektal kanser hiç semptom göstermeyebilir ve hastalar, tıkanıklık şikayetiyle doktora gittiklerinde yapılan rutin taramalarda karaciğer veya akciğere metastazlarla karşılaşabilirler. Tuvalet alışkanlığındaki değişiklikler, bulantı, kusma, kanama ve karın şişliği gibi semptomlar aniden ortaya çıkıyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısı taşıyor olabilirsiniz. Halk arasında ‘Bağırsaklarım dışarı çıkacak, torba açılacak’ gibi endişeler mevcut. Fakat erken dönemde müdahale edildiğinde bu durumlarla karşılaşmak söz konusu değildir” dedi.
KOLON KANSERİ UYARISI; YANIK ET TÜKETMEYİN
Çukurova Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ömer Alabaz, kongreye yaklaşık 500 kişinin katıldığını belirtti. Bölgedeki mide, kolon ve rektum kanserlerinin sıklığının yüksek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alabaz, “Bu durum, bölgemizdeki yeme alışkanlıklarıyla doğrudan ilişkilidir. Özellikle kolon kanseri açısından eğer ailede genetik bir yatkınlık yoksa, yanık et tüketmek ve aşırı kırmızı et tüketimi bu hastalıkların gelişiminde etkili olabiliyor” şeklinde konuştu.
HEMOROİD VAKALARI BATIDA SIK GÖRÜLÜYOR
Kongreye katılmak üzere Ankara’dan gelen Prof. Dr. Bülent Menteş, cerrahinin bir sanat olduğunu vurgulayarak, batıda en sık rastlanan vakaların hemoroid ve anal fissürler olduğunu ifade etti. Menteş, bunun daha çok modern yaşamın getirdiği olumsuzluklardan kaynaklandığını belirterek, Akdeniz tipi diyet, düzenli tuvalet alışkanlıkları ve hijyenin bu tür hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynadığını söyledi.
(DHA)