Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Cindoruk, tarama testlerinde tespit edilen kanser türleri arasında kolon kanserinin de yer aldığını belirtirken, “Kadınlar arasında 2’nci, erkekler arasında ise 3’üncü sırada yer almakta,” ifadesini kullandı.
Türk Gastroenteroloji Derneği, kolon (kolorektal) kanseri farkındalık ayı nedeniyle Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 75. Yıl Konferans Salonu’nda bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
Dernek Başkanı Prof. Dr. Cindoruk, kolon kanserinin kalın bağırsağın bir kanser türü olduğunu belirterek, “Kalın bağırsağın kanserleri genetik yapıdan kaynaklanabileceği gibi sonradan da gelişebilir,” bilgisini verdi.
Tarama testlerinde tespit edilen kanser türleri arasında kolon kanserinin önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Cindoruk, “Kadınlarda 2’nci, erkeklerde ise 3’üncü sırada bulunuyor. Son günlerde genç hastalarda bu kanser türünün sıklığında bir artış gözlemleniyor. Bunun arkasında yatan nedenler arasında beslenme alışkanlıkları, çevresel etmenler, mikrobiyota dengesinin bozulması ve stresin bağışıklık sistemine olan etkileri sayılabilir,” ifadelerini kullandı.
Cindoruk, ayrıca kolon kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek, “Erken tanı ile bu hastalığı yakalamak hastaların yüzde 95’i için hayatta kalma şansı sunuyor. Bu oran, diğer kanser türlerinde bulunmuyor. Kolon bizim dostumuz, bu nedenle ‘Geç kalmaktan korkmayın’ diyoruz,” şeklinde konuştu.
“45 YAŞINA GELENLER MUTLAKA TARAMA YAPTIRMALIDIR”
Prof. Dr. Meral Akdoğan Kayhan, “Erken teşhis, sağlıklı bir yaşam sürme fırsatını artırıyor ve bu son derece önemli. Bazı kanser türlerinde erken tanı için bir imkan yok; ancak kolon kanserinde bu durum farklı,” açıklamasını yaptı.
Kayhan, 45 yaşına gelen herkesin, herhangi bir şikayeti olmasa bile tarama programlarına katılmaya davet etti. “Polip aşamasındaki belirti ve belirtileri yakalayarak, kanser gelişimini engelleyebiliriz. Ailenizde kanser öyküsü olmasa bile kolon kanseri tarama programına katılmalı ve kolonoskopi yaptırmalısınız. Dışkıda kan gelmesi veya bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler, kilo kaybı ve şiddetli karın ağrısı gibi durumlardan birinin yaşanması halinde hemen doktora başvurulmalıdır. En dikkat çekici belirti dışkı alışkanlığındaki değişikliktir,” dedi.
“HAFTADA EN AZ 3 GÜN YOĞURT TÜKETİLMELİ”
Prof. Dr. Zahide Şimşek, yeterli lif içeren beslenme tarzının önemine dikkat çekerek, “Et tüketimini sınırlamak gerekmektedir. Bu bağlamda Akdeniz tarzı beslenme, kolon sağlığı açısından kritik öneme sahiptir. Sigara ve alkol tüketimi azaltılmalı, fiziksel aktivite yapılmalıdır,” dedi.
Prof. Dr. Tarkan Karakan, kolon kanseri ve mikrobiyota ilişkisi hakkında bilgi verdi. Özellikle, ABD’de yapılan bir çalışmada, haftada 2 veya 3 kez yoğurt tüketen bireylerin kolon kanseri riskinin ciddi oranda azaldığı bildirilmiştir. Türkiye yoğurt açısından zengin bir kaynak, bu fırsatı değerlendirmeliyiz. Haftada en az 3 gün yoğurt tüketimi, sağlık ve kanser taramasını etkili bir şekilde destekleyecektir,” şeklinde açıklamalarda bulundu.
(AA)