Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına dair ölümlerin sayısı giderek artıyor. Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde, KKKA şüphesiyle tedavi gören bir kişi hayatını kaybetti.
KARNINA 9 GÜN ÖNCE KENE YAPIŞTI
Eşmebaşı köyünde hayvancılıkla uğraşan 28 yaşındaki Oğuzhan Aydemir’in karnına yaklaşık 9 gün önce bir kene yapıştı.
KENEYİ KENDİSİ ÇIKARDI
Aydemir, aldığı kene ısırmasının ardından rahatsızlandı ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.
MÜDAHALEYE RAĞMEN HAYATINI KAYBETTİ
KKKA hastalığı şüphesiyle anestezi yoğun bakım servisinde tedavi gören Aydemir, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Hayatını kaybeden Aydemir’in cenazesi, ailesine teslim edilerek Yıldızeli ilçesi Eşmebaşı köyünde defnedilmek üzere götürüldü.
KKKA NEDENİYLE ÖLÜM SAYISI ARTIYOR!
Son zamanlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) şüphesiyle yaşanan ölümlerin sayısında artış gözlemleniyor. Bu ay başında, kene ısırması sonucu 4 kişi yaşamını yitirdi.
15 Mayıs: Sivas’ın Zara ilçesinde, KKKA şüphesiyle hastaneye yatırılan 35 yaşındaki bir kadın, tüm tıbbi müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
20 Mayıs: Tokat’ta KKKA hastalığı nedeniyle tedavi altında olan 1,5 yaşındaki bir bebek yaşamını yitirdi.
En son, 21 Mayıs 2025’te Sivas’ta KKKA tanısı koyulan 16 kişiden ikisi maalesef hayatını kaybetti.
KKKA NEDİR?
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene ısırması ile bulaşan ve ciddi sonuçlar doğurabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle yüksek ateş, halsizlik, kas ağrıları ve kanama gibi belirtilerle kendini gösteren bu hastalık, erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. KKKA, Türkiye’nin özellikle İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaz aylarında daha yaygın olarak görülmektedir.
(AA)