1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. D Vitamini Fazlası Sağlığınızı Tehdit Ediyor!

D Vitamini Fazlası Sağlığınızı Tehdit Ediyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, D vitamininin hekim kontrolü olmaksızın kullanılmasının ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekti. Dr. Kaplan, “Kronik hastalıkların yönetiminde D vitamini takviyesinin yaygınlaşması ve yanlış dozda alınması, hiperkalsemi, böbrek taşı oluşumu ve kalp ritim bozuklukları gibi ciddi riskler doğurabilir” şeklinde konuştu.

“D VİTAMİNİ ALIMI UZUN VADEDE SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLABİLİR”

Pek çok uluslararası araştırmanın verilerine dikkat çeken Uzm. Dr. Ayaydın Kaplan, “Günde 4.000 IU üzeri D vitamini alımı, uzun vadede bu tür sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), yetişkinler için günlük üst tolerans limitini 100 mikrogram (4.000 IU) olarak belirlemiştir. Öte yandan, İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) de reçetesiz ve kontrolsüz yüksek doz kullanımının yan etkilerine karşı uyarıyor” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs sonrası gizli tehlike: Vitamin fazlalığı! D vitamini zehirlenmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor… 2

BÖBREK VE KALP SAĞLIĞI İÇİN RİSK TAŞIYOR

Uzm. Dr. Ayaydın Kaplan, aşırı D vitamini alımının hiperkalsemiye yol açabileceğine vurgu yaptı. “Bu durum, kandaki kalsiyum seviyesinin artması ile kendini gösterir. Aşırı D vitamini alımı, mide bulantısı, kusma, sık idrara çıkma, kas zayıflığı ve kalp ritim bozuklukları gibi belirtilere yol açabilir. Yüksek kalsiyum seviyeleri, uzun vadede böbrek taşlarının oluşumuna neden olabilir ve nefrokalsinozis gibi komplikasyonları tetikleyebilir. Bu durum, böbrek fonksiyon testlerinde önemli düşüşlere neden olabilir” dedi. Dr. Kaplan, yanlış doz kullanımının riskine de dikkat çekerek, “Günlük 4.000 IU üzeri takviyeler, özellikle doktor kontrolü olmadan alındığında, kemik sağlığını olumlu etkileyebilirken, böbrek ve kalp fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir” şeklinde konuştu. Ayrıca, yüksek doz kullanımı ile kalsiyum dengesinin bozulabileceğini söyledi. Uzm. Dr. Ayaydın Kaplan, D vitamini kullanan bireylerin kan D vitamini (25‑OH‑D) ve serum kalsiyum düzeylerinin düzenli olarak izlenmesi gerektiğini belirtti. “Takviye dozlaması her zaman hekim gözetiminde yapılmalı ve diyet ile güneş maruziyeti de göz önünde bulundurularak toplam D vitamini miktarı hesaplanmalıdır.” ifadelerini ekledi.

Koronavirüs sonrası gizli tehlike: Vitamin fazlalığı! D vitamini zehirlenmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor… 3

D VİTAMİNİ TEDAVİSİ HEKİM KONTROLÜNDE YÖNETİLMELİ

Aşırı doz D vitamini alan bireylerde bu takviyenin kesilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Ayaydın Kaplan, “Gerekirse sıvı desteği de verilmelidir. Ciddi hiperkalsemi vakalarında diüretik, kortikosteroid veya bisfosfonat gibi ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu tedavi protokolleri mutlaka hekim kararı ile uygulanmalıdır. D vitamini eksikliği, çözülmesi gereken yaygın bir problemdir; ancak destek amaçlı takviyelerin dozlandırılması dikkatlice ele alınmalıdır. D vitamini alımının hekim kontrolünde gerçekleştirilmesi, uzun vadede oluşabilecek böbrek, kalp ve iskelet sistemi komplikasyonlarının önlenmesine yardımcı olur” şeklinde görüş bildirdi.

(DHA)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

D Vitamini Fazlası Sağlığınızı Tehdit Ediyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gazete Bartın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.