COVID-19, yeniden dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Yaz döneminde beklenmedik bir artış gösteren COVID-19 vakalarının, Avrupa’da etkili hale gelmeye başlayan ‘Stratus’ ve ‘Nimbus’ varyantlarının etkisiyle yükseldiği düşünülüyor. Türkiye’de şu anda bu varyantlara yönelik bir analiz gerçekleştirilmediği halde, uzmanlar belirtilere özen gösterilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.
NTV’de yer alan bilgilere göre; Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, “Yaz ayına girmemize rağmen hazirandan bu yana vakalarda bir artış söz konusu. Başlangıçta çocuk hastalar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde yüksek sayıda vakaya rastladık. Fakat şimdi yaş veya bağışıklık durumu fark etmeksizin, genel bir artış gözlemleniyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Köksal, hastalığın belirtilerinde gözlemlenen farklılıklara da dikkat çekerek, “Bazı vakalar ishal ve halsizlik gibi belirtilerle, diğer bazıları ise boğazda gıcıklanma, hafif öksürük ve hafif ateş gibi solunum yolu semptomları ile ortaya çıkıyor.” ifadelerini kullandı.
Köksal, “Bu durum, ortamda yalnızca tek bir varyantın bulunmadığını gösteriyor. Farklı hastalarda gözlemlenen belirtilerin çeşitliliği, birden fazla varyantın dolaşımda olduğunu gösteriyor.” dedi.
Ayrıca, Köksal, “Her yaz olduğu gibi bağırsak enfeksiyonları yani gastroenterit vakaları da sık görülüyor. Bazı hastalarda ise iki hastalığın belirtileri birbirine karışabiliyor. Yaz aylarında, dışarıda gıda tüketiminin artması, soğuk su içme ve dondurma gibi unsurlar ya da yeterince yıkanmamış sebzelerin tüketimi gastroenterite yol açabiliyor.” ifadelerini ekledi.
Köksal, “COVID-19 mu, yoksa gastroenterit mi yaşıyoruz? Bu ayrımın her zaman yapılması pek mümkün olmayabiliyor.” uyarısını yaptı.
Uzmanlar, özellikle yaşlı bireylerin ve kronik hastalığı bulunan kişilerin kalabalık ortamlarda daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulamaktadır.