Yapay zekâ alanındaki yeni gelişmeler, artık yalnızca soruları yanıtlayan sistemlerden ziyade, kullanıcılar adına etkin bir şekilde eylem gerçekleştirebilen sistemlerin ortaya çıkmasına yol açıyor. Yapay zeka dünyasında rekabet giderek artarken, ChatGPT’nin yaratıcı şirketi OpenAI dikkat çeken bir yenilikle gündemi sarsmayı başardı. Şirket, bu yenilikle ChatGPT’yi temel bir sohbet robotu olmanın ötesine taşımayı hedefliyor. Detaylar haberimizde…
CHATGPT’YE YENİ YAPAY ZEKÂ ARACI: CHATGPT AGENT TANITILDI
OpenAI, kullanıcılar için çeşitli görevleri yerine getirebilen yeni yapay zekâ aracı ChatGPT Agent’ı tanıttı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, bu araç sayesinde ChatGPT, kullanıcıların takvimindeki etkinliklerde otomatik olarak gezinebiliyor, düzenlenebilir sunumlar ve slaytlar oluşturabiliyor ve ayrıca kod çalıştırma kabiliyetine sahip olabiliyor.
ChatGPT now can perform tasks for you using its own computer.
Introducing ChatGPT agent—a unified agentic system combining Operator’s action-taking remote browser, deep research’s web synthesis, and ChatGPT’s conversational strengths. pic.twitter.com/7uN2Nc6nBQ
— OpenAI (@OpenAI) July 17, 2025
ChatGPT agent, OpenAI’nin önceki teknolojilerinde yer alan bazı özellikleri de entegre ediyor. Bu özellikler arasında, Operator aracının web sitelerinde gezinme yeteneği ve Deep Research aracının bilgi derleme kabiliyeti yer alıyor. OpenAI, kullanıcıların daha çeşitli komutlar vererek bu araçla etkileşimde bulunabileceklerini belirtiyor.
ChatGPT agent’ın tanıtılması, OpenAI’nin ChatGPT’yi sadece soruları yanıtlayan bir sistem olmaktan çıkararak, kullanıcılar adına eylem gerçekleştiren bir yapay zekâ ürününe dönüştürme çabasının önemli bir aşaması olarak değerlendiriliyor.
ÇEŞİTLİ GÖREVLERİ YERİNE GETİREBİLİYOR
OpenAI, ChatGPT agent’ın önceki araçlara göre çok daha gelişmiş bir yetenek setine sahip olduğunu ifade ediyor.
Yeni ajan, kullanıcıların Gmail ve GitHub gibi uygulamaları bağlamasına olanak tanıyan ChatGPT bağlayıcıları ile entegre çalışabiliyor. Böylece kullanıcılar, girdikleri komutlarla ilgili bilgileri bu platformlardan çekebiliyor. Ayrıca, ChatGPT agent bir terminale erişim sağlayarak belirli uygulamalara ulaşmak için API’leri kullanabiliyor.
OpenAI, kullanıcıların bu aracı kullanarak örneğin “üç rakibi analiz edip bir sunum oluşturmak” gibi çeşitli görevleri yerine getirebileceklerini vurguluyor.
TESTLERDE YÜKSEK BAŞARIYA ULAŞMIŞ
OpenAI, ChatGPT agent’ın temel modelinin değişik testlerde yüksek başarı gösterdiğini iddia ediyor. Şirket, bu modelin “Humanity’s Last Exam” (İnsanlığın Son Sınavı) adlı zorlu testte %41,6 başarı oranına ulaştığını belirtmekte. Bu oran, OpenAI’nin geçmişteki o3 ve o4-mini modellerinin bu testte elde ettiği başarı oranlarının yaklaşık iki katıdır.
OpenAI’nin açıklamalarına göre, matematik alanında bilinen en zorlu testlerden biri olan FrontierMath’te, ChatGPT agent, araçlara (örneğin kod yürütme için terminal) erişim sağladığında %27,4 başarı elde etmektedir. Önceki en iyi sonuç, yalnızca %6,3 ile o4-mini modeline aitti.
GÜVENLİK KONUSU…
OpenAI, ChatGPT agent’ı geliştirirken güvenlik meselelerine özellikle dikkat ettiklerini belirtiyor; çünkü bu araç, kötü amaçlı kişilerin tehlikeli biçimde kullanabileceği yeni yetenekler barındırıyor.
CHATGPT AGENT KULLANIMA SUNULDU MU? CHATGPT AGENT NE İŞE YARAR, NASIL KULLANILIR?
Kullanıcılar adına çeşitli görevleri yerine getirme yeteneğine sahip ChatGPT agent, OpenAI’nin Pro, Plus ve Team abonelik planlarına sahip kullanıcılar için kullanıma sunulmaya başladı. Aracı kullanmak için ChatGPT araç menüsünden “agent mode” (ajan modu) seçeneği seçilmesi yeterlidir.