Böbrek ve üreter taşlarının genellikle şiddetli ağrılar yaşatabileceği vurgulanıyor. Üroloji Uzmanı Dr. Mustafa Eren, bu konuyla ilgili kapsamlı bilgiler sunarak, hastalığın bazı durumlarda belirti vermeden ilerleyebileceğine dikkat çekti. Dr. Eren, sessiz bir ilerlemenin en tehlikeli durum olduğunu belirterek, düzenli muayene ve uzman hekim tavsiyelerine uymanın büyük önem taşıdığını ifade etti.
Taş ağrısının son derece yoğun olabileceğini belirten Dr. Eren, “Özellikle böbrekten çıktıktan sonra bulantı, kusma ve şiddetli ağrı gibi semptomlar bazı hastalarda enfeksiyon nedeniyle ateş ile kendini gösterebilir. Duruma bağlı olarak kanama şikayetleri de ortaya çıkabilir; ancak her durumda ağrı yaşanacağına dair bir kural yok. Büyük böbrek taşları olan hastalar bazen hiç belirti vermezler ve bu durum böbrek fonksiyonlarını zamanla bozabilir. Bu da sinsi bir durumdur ve bizi en çok zorlayan gruptur. Hastalar belirtilerin yokluğundan dolayı tedaviyi reddedebiliyorlar. Tomografide ve ultrasonda görülen durumlar hakkında bilgi sahibi olmadan, ‘benim şikayetim yok’ gibi bir tutum sergileyebiliyorlar. Ancak böbrek kaybı yaşandıktan sonra bu durumun ciddiyetini anlayabiliyorlar. Bu sebeple, hekim önerilerine kesinlikle uyulması gerekmektedir. Çünkü biz bu konularda yıllar süren bir eğitim aldık ve tedaviyi buna göre planlıyoruz. Hastanın şikayetlerinin varlığı ya da yokluğu, tedavi formasını değiştirmiyor; asıl belirleyici olan taşın yeri ve boyutudur” dedi.
Dr. Eren, genel olarak böbrek taşı yaşayan hastaların sağ veya sol böbrekte yer alan taşlarının durumuna bağlı olarak ağrı ya da idrarda kanama şikayetleriyle başvurduklarını ifade etti. Yapılan kan ve idrar testleri, ultrason ve tomografi sonuçlarına göre, hastalara uygulanacak tedavi yöntemleri belirleniyor. Bu yöntemler arasında endoskopik müdahaleler, dışarıdan taş kırma işlemleri ve açık cerrahi gibi seçenekler yer alıyor. Bazı hastalarda ise medikal tedavi ile taş düşürme süreci uygulanabiliyor. Tedavi, taşın yeri, boyutu ve hastanın ek hastalıklarının varlığına göre hekim tarafından belirleniyor. Taşın düşüp düşmemesi hakkında sıkça sorulan sorular arasında, hastaların aklındaki en önemli meselelerden birisidir. Taşın boyutu ve yeri, bu noktada kritik bir rol oynar. Hastaların, hekimlerine güvenmeleri ve önerdikleri tedavileri harfiyen uygulamaları önemlidir. Bazen taş düşmesi mümkünken, ağır enfeksiyonlar gibi sağlık sorunları acil müdahale gerektirebilir. Eğer böyle bir rahatsızlığınız varsa, hastanemiz gelişmiş teknik cihazlarla donatılmış durumda ve bu konularda gerekli tüm tedavi yöntemlerini uygulayabilmektedir.” şeklinde konuştu.