1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Bipolar Bozukluk: Farkındalık ve Destekle Umut!

Bipolar Bozukluk: Farkındalık ve Destekle Umut!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güner, bipolar bozukluğun, bireyin ruh hali, enerji seviyesi ve günlük işlevlerinde belirgin dalgalanmalara yol açan tıbbi bir ruhsal hastalık olduğunu ifade etti. Toplumda damgalamanın azaltılması ve erken tanı ile tedavi süreçlerinin öneminin altını çizmek, günümüzde daha da hayati bir hal almıştır. Bipolar bozukluk, daha önce manik depresif bozukluk olarak biliniyordu ve iki farklı hastalık aşaması (manik ve depresif) içeren iki uçlu psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, bireyin ailesi, sosyal çevresi ve günlük hayatında ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Dünya genelinde bipolar bozukluğun görülme sıklığı, nüfusun yüzde bir ile yüzde beş arasında değiştiği tahmin edilmektedir. Yaklaşık altmış milyon insanın bu hastalıktan muzdarip olduğu öngörülmektedir. Ülkemizde de iki milyondan fazla kişinin bipolar bozukluk yaşadığı tahmin edilmektedir.

Zonguldak’ta vatandaşların, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinden ücretsiz hizmet alabileceğini belirten Güner, “Toplum temelli ruh sağlığı hizmetleri çerçevesinde vatandaşlarımız, bu merkezlerden faydalanabiliyor. Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, ağır ruhsal bozukluğu olan (psikotik bozukluklar, iki uçlu duygudurum bozuklukları) hastalara psikososyal destek sağlamakta, takiplerini yapmakta ve gerektiğinde evde sağlık hizmetlerini yaşadıkları ortamda sunmaktadır. Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ise ruh sağlığı personeli, psikososyal destek sunmak üzere vatandaşlarımızın hizmetindedir. Aile Sağlığı Merkezlerinde bulunan aile hekimleri ile düzenli ruh sağlığı değerlendirmeleri yaptırmak ve bipolar bozukluk gibi ruhsal hastalıklar için danışmanlık almak amacıyla tüm bireylerimizi davet ediyoruz. Ruh sağlığının korunması, toplumsal farkındalığın artırılması ve damgalamanın azaltılması noktasında herkesin katkı sunmasını bekliyoruz. Tüm bireylere sağlıklı ve duyarlı günler diliyoruz” dedi.

Uygun tedavi ve sosyal destekle, bipolar bozukluğu olan bireylerin üretken ve sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini belirten Güner, sözlerine şöyle devam etti: “Uygun tedavi ile sosyal destek, bireylere yaşamlarında önemli bir katkı sağlamaktadır. Ancak toplumda var olan ön yargılar ve ruhsal hastaları etiketleme alışkanlığı, insanların sağlık hizmetlerine başvurmalarını geciktirebilmektedir. Bireylerin ruhsal iyilik halleri için kısa süreli desteklerin yanı sıra toplum içinde doğru bilgi paylaşımının artırılması ve damgalama ile mücadele edilmesi gerekmektedir. Her yıl 30 Mart, ‘Dünya Bipolar Günü’ olarak kutlanmakta olup, bu yılki tema ‘Bipolar Bozukluk: Farkındalıkla Tanı, Destekle Tedavi, Umutla Yaşam’ olarak belirlenmiştir. Bu haftanın amacı, toplumda ruhsal hastalıklara karşı anlayışın artırılması, damgalamanın engellenmesi ve bireylerin tedaviye erişimlerinin kolaylaştırılmasıdır.”

Bipolar Bozukluk: Farkındalık ve Destekle Umut!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gazete Bartın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!