1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Bayraktar TB2: Otonom Uçuşta Çığır Açtı!

Bayraktar TB2: Otonom Uçuşta Çığır Açtı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uçuş testi sırasında kasıtlı bir şekilde viril duruma sokulan Bayraktar TB2 SİHA, gelişmiş kontrol algoritmaları sayesinde bu kritik durumdan otonom olarak çıkmayı başardı ve stabilize düz uçuşa geri döndü. Şimdiye kadar hiçbir SİHA tarafından başarıyla gerçekleştirilemeyen bu manevra, özellikle kontrol kaybı senaryolarında platformun görevine devam etmesini sağlayarak operasyonel güvenilirliği önemli ölçüde artırıyor. Viril, hava aracının ani bir dengesizlik yaşaması sonucu kendi etrafında hızla dönmesine ve ciddi irtifa kaybına uğramasına yol açan son derece tehlikeli bir durumdur. Bayraktar TB2 SİHA, bu duruma kasıtlı olarak sokuldu ve gelişmiş otonom kontrol algoritmaları sayesinde virilden başarıyla çıkarak tekrar dengeli bir uçuş gerçekleştirdi. Bu otonom virilden kurtarma manevrası, Bayraktar TB2’nin ileri seviye uçuş kontrol teknolojilerine, gelişmiş manevra otonomisine ve yazılım yeteneklerine sahip olduğunu kanıtlıyor.

İLERİ MANEVRA OTONOMİSİ

Bayraktar TB2 SİHA, geliştirilmiş yazılım altyapısı ve modern uçuş kontrol sistemleri ile otonom manevra yeteneklerini geliştirmeye devam ediyor. 31 Mayıs 2024’te gerçekleştirdiği otonom fıçı tonosu manevrasıyla bu hareketi başarıyla tamamlayan ilk insansız hava aracı oldu. Son test uçuşlarında uyguladığı otonom virilden kurtarma manevrasıyla da kontrol kaybı durumlarına karşı etkinliğini kanıtladı. Her iki manevra da zorlu uçuş koşullarında gerçekleşti ve Bayraktar TB2’nin bu durumları otonom bir şekilde yönetebilmesi, platformun görev sürekliliği ve uçuş güvenliği açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Bu yetenekler, Bayraktar TB2’nin ileri manevra otonomisi kabiliyetlerini gözler önüne seriyor.

BAYRAKTAR TB2T-AI

Baykar tarafından milli ve özgün bir şekilde geliştirilen Türkiye’nin ilk SİHA’sı Bayraktar TB2, turbo motor ve gelişmiş yapay zeka sistemleriyle donatılan yeni bir versiyonla muharebe alanında çığır açmaya hazırlanıyor. Uçuş testleri Keşan’da başarıyla devam eden yeni nesil Bayraktar TB2T-AI SİHA, turbo motor gücü, yüksek hız, üstün irtifa ve akıllı uçuş kabiliyetleri ile sınıfının en iyisi unvanını korumaya devam edecek.

1 MİLYON SAATTİR GÖKYÜZÜNDE

Bayraktar TB2 SİHA Sistemi, 1 milyon uçuş saatini geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı. Bu rekor ile Bayraktar TB2 SİHA, gökyüzünde en uzun süre görev yapan ilk milli hava aracı olma özelliğini taşıyor.

DÜNYANIN ÇEVRESİNİ 3742 KEZ KATETTİ

Dünyanın en büyük SİHA şirketi olarak ABD, İsrail ve Çinli rakipleri geride bırakan Baykar, elde ettiği ihracat başarısıyla Türkiye’yi dünya SİHA pazarında %65 paya sahip bir konuma taşıdı. Bu başarıda önemli bir rol oynayan Bayraktar TB2 SİHA’lar, 1 milyon saatlik uçuş süresinin ardından yaklaşık 150 milyon kilometre mesafe kat etti. Bu süre zarfında, milli SİHA’lar, 40.075 kilometre olan dünyanın çevresini tam 3.742 kez dolaşmaya eşdeğer bir mesafe kaydetti.

TÜRKİYE’Yİ DÜNYA LİDERLİĞİNE TAŞIDI

Libya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna gibi çatışma alanlarındaki başarılarıyla birlikte milli SİHA Bayraktar TB2, Türkiye’nin küresel SİHA pazarında lider konuma gelmesini sağladı. 2021 itibarıyla SİHA ihracatında ABD, İsrail ve Çin’i geride bırakarak dünyanın en büyük tedarikçisi haline gelen Türkiye, yüksek teknolojisi, uygun maliyeti ve hızlı teslimat süreleriyle birçok ülkenin tercihi olmuştur. ABD merkezli düşünce kuruluşu CNAS’ın raporuna göre, Türkiye, küresel SİHA ihracatının %65’ini gerçekleştirerek dikkat çekici bir başarıya imza attı. Türkiye’nin yenilikçi üretim anlayışı, askeri alanda olduğu kadar stratejik diplomasi ve uluslararası güvenlik alanında da önemli bir aktör olmasını sağladı.

NATO VE AB ÜLKELERİNİN SEMALARINDA

Bayraktar TB2 SİHA’lar, birçok ülkede yer alan rekabete dayalı süreçlerle envanterlere giriyor. 2023 yılı içerisinde Kuveyt Savunma Bakanlığı’nın düzenlediği rekabette Bayraktar TB2 SİHA galip geldi. Demo faaliyetleri sırasında ABD, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride bırakarak kazanan taraf oldu ve önemli bir ihracat sözleşmesi imzalandı. Ayrıca, Bayraktar TB2 SİHA’ların görev yaptığı coğrafyalar artmaya devam ediyor. 19 Kasım 2024’te Zagreb’de imzalanan anlaşma sonrası Hırvatistan’a gerçekleştirilen ihracat ile birlikte Bayraktar TB2 SİHA’lar, Kasım 2024 itibariyle NATO üyesi 6 ülke ve AB üyesi 4 ülkenin envanterinde yer almış oldu.

YERLİLİK ORANI REKOR DÜZEYDE

2000’li yılların başından itibaren insansız hava araçları alanında önemli katma değer üreten Türk mühendislerden oluşan ekip, yazılım ve donanım sistemlerini milli ve özgün olarak geliştirmektedir. Baykar, 13 farklı mühendislik disipliniyle küresel teknoloji alanında lider firmalar arasında yer alıyor. Tüm kritik bileşenleri, tasarım ve yazılımları milli ve özgün bir şekilde geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA’lar, İstanbul’daki Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde, %93’lük yerli sanayi katılımıyla üretiliyor.

REKORLARIN SAHİBİ

Bayraktar TB2 SİHA, 16 Temmuz 2019 tarihinde Kuveyt’te zorlu hava koşullarında, yüksek sıcaklık ve kum fırtınası eşliğinde tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak rekora imza attı. Milli SİHA’lar, Avrupa’dan Afrika’ya kadar olan birçok farklı yerde karşılaştıkları zorlu hava şartlarına rağmen görevlerine devam ediyor. Türk havacılık tarihinde taktik sınıfta 27 saat 3 dakika havada kalarak en uzun süre havada kalan ve 30.318 feet yükseklikle Türkiye’nin irtifa rekorunu kıran milli SİHA, 1 milyon saati aşan uçuş süresi ile Türk havacılık tarihine geçti. Milli SİHA, en uzun süre başarıyla Türkiye’ye hizmet eden hava aracı olma unvanını da elinde bulunduruyor.

(DHA)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bayraktar TB2: Otonom Uçuşta Çığır Açtı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gazete Bartın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!