Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla sağlıklı beslenmenin önemi bir kez daha gündeme gelirken, uzmanlar balık tüketiminin kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltabileceğini belirtiyor. Harvard Tıp Fakültesi’nde çalışan ve Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda Kardiyovasküler Epidemiyoloji Programı Direktörü olarak görev yapan Eric Rimm, yapılan birçok araştırmanın, haftada birkaç kez balık tüketen bireylerin, hiç balık tüketmeyenlere göre daha düşük ölümcül kalp krizi riski taşıdığını ortaya koyduğunu ifade etti.
Bilimsel veriler, Omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir beslenme düzeninin kalp krizi riskini azalttığını göstermektedir. Yağlı balıklardan elde edilen Omega-3’lerin kalp sağlığını pek çok açıdan iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Uzmanlar, sardalya, ton balığı, uskumru ve somon gibi balıkların haftada en az iki kez tüketilmesini önermektedir.
BALIK TÜKETMENİN ÖNEMİ
Eric Rimm, “Yıllar boyunca süren araştırmalar, haftada birkaç kez balık yiyen bireylerin, hiç balık yemeyenlere göre daha düşük ölümcül kalp krizi riski taşıdığını göstermektedir,” şeklinde bir açıklama yaptı.
OMEGA-3 AÇISINDAN ZENGİN BALIKLAR
Omega-3 yağ asitlerinin vücut sağlığı üzerindeki etkisi, 90 yılı aşkın bir süre önce Mildred ve George Burr tarafından keşfedilmiştir. Günümüzde birçok Omega-3 yağ asidi bulunmasına rağmen, araştırmalar bu yağ asitlerinin en iyi kaynaklarının deniz ürünleri olduğunu desteklemektedir. Özellikle soğuk su balıkları olan sardalya, ton balığı, somon ve uskumru gibi yağlı balıklar, zengin Omega-3 içerikleri ile dikkat çekiyor. Bu yüzden Amerikan Kalp Derneği, bu tür balıklardan her hafta en az iki porsiyon tüketilmesini önermekte. Eric Rimm, “Omega-3’ler hücre zarlarına girer ve bu, hücre içi ve hücrelerarası iletişimi sağlar. Düzenli hücre iletişimi, sağlıklı bir kalp için kritik öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.
TIP DÜNYASINDAN TAVSİYELER
ABD merkezli National Geographic Dergisi’nin Mart ayı sonunda yayımladığı bir makalede, Omega-3 yağ asitlerinin enflamasyonu azaltmaya yönelik birçok mekanizma ile geniş sağlık faydaları sunduğu vurgulanıyor. Sidney Kimmel Tıp Fakültesi Entegre Tıp ve Beslenme Bilimleri Bölümü Profesörü Daniel Monti, “Omega-3 yağ asitleri, zararlı trigliserit seviyelerini düşürme, oksidatif stresi azaltma, kan akışını iyileştirme ve hücrelerimizde enerji üreten mitokondrilerin işlevini artırma konularında faydalar sağlar” diyerek bu yağ asitlerinin önemini vurguladı.
“VEJETARYEN DİYETLERİNE BALIK EKLEYİN”
Makale, Dallas’taki UT Southwestern Tıp Merkezi’nde Diyetisyen ve Profesör olan Jo Ann Carson’ın sözlerine de yer verdi. Carson, “Eğer sağlıksız bir beslenme düzenine sahipseniz ve deniz ürünleri tüketmiyorsanız, balığı yüksek yağlı hayvansal ürünler yerine koyarak kalp sağlığınız üzerinde önemli bir fark yaratabilirsiniz. Vejetaryenler ve et ya da balık yemeyen bireyler, diyetlerine balık eklemeyi düşünmelidir. Son zamanlarda daha fazla vejetaryen diyetlerine balık eklemeye karar veriyor” dedi.