Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ani kalp krizi olaylarının Covid-19 aşıları ve kalp-damar sağlığı üzerindeki etkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Özlü, İngiltere ve İsrail’de gerçekleştirilen ve milyonlarca bireyin yer aldığı uzun süreli çalışmalar sayesinde, aşısız bireylerin pıhtılı hastalık oranının, aşılı olanlara göre üç kat daha fazla olduğunu vurguladı.
“KALP KRİZLERİNİN COVİD AŞILARI İLE İLİŞKİSİ VAR MI?”
Özlü, “Son dönemlerde tanınmış şahısların ani kalp krizi sonucu hayatlarını kaybetmeleri bizleri derinden etkiledi. Bu durum, ‘Acaba bu vakaların Covid aşılarıyla bir bağlantısı var mı?’ şeklinde endişeleri gündeme getirdi. İngiltere ve İsrail gibi aşılamanın yaygın olduğu ülkelerde, uzun vadeli yaklaşık iki yıl süresince izlenen çalışmalar bulunuyor. Bu çalışmalarda, aşılanan ve aşılanmayan bireyler iki gruba ayrılarak takip edilmiştir. Her iki grubun kalp krizi ve inme gibi pıhtı ile ilişkili olayların ortaya çıkma sıklığı karşılaştırılmıştır. Aşı olan bireylerde pıhtı ile ilgili hastalıkların oranı, aşı olmayanlara göre belirgin bir şekilde daha azdır. Aşı olmayanlar ise üç kat daha fazla pıhtılı hastalığa yakalanmıştır. Aşının, pıhtı ile ilişkili kalp-damar, beyin-damar ve toplardamar sistem hastalıklarından koruduğu tespit edilmiştir” dedi.
RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT!
Günlük hayatta karşılaşılan risk faktörlerine dikkat çeken Özlü, “Hareket eksikliği, asansör ve araç kullanımı, kısıtlı günlük aktiviteler, sağlıksız beslenme ve obezite gibi etmenler hastalıkların gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca, sigara kullanımı, stres ve genetik faktörler de bu riskleri artırmaktadır. Bunlar arasında obezite ve sigara kullanımı en kritik yerleri işgal etmektedir” dedi.
“AŞISIZ OLMAK DAHA YÜKSEK BİR RİSK GETİRİYOR”
Aşının olmadığı durumda alınan risklere dikkat çeken Özlü, “Birçok çalışmada, Covid-19 geçiren bireylerde pıhtı ile ilişkili hastalıkların sayısının önemli ölçüde arttığı gözlemlenmiştir. Bu durum, aşısız kalmanın ciddi bir risk oluşturduğunu göstermektedir. Geniş kapsamlı araştırmalar, aşıya yönelik yapılan spekülasyonların yersiz olduğunu ortaya koymaktadır. Pıhtı ile ilgili hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştıran pek çok risk faktörünün günümüzde artan bir şekilde yaşamımıza girmesi, bu durumu tetiklemektedir” ifadelerini kullandı.
(DHA)