Antalya’da yaşayan üç çocuk babası Oğuz Kağan Çil, oğlunun futbol antrenmanını izlediği sırada aniden rahatsızlandı. Kendi aracıyla Kepez Devlet Hastanesi’ne giden Çil, acil serviste başvuruda bulunduğu esnada bilincini kaybetti.
60 DAKİKA KALP MASAJI, 20 KEZ ELEKTROŞOK
Acil Tıp Uzmanı Dr. Can Bilal, durumu hemen değerlendirdi ve Çil’e acil müdahaleye başladı. Yaklaşık 60 dakika boyunca kesintisiz kalp masajı uygulandı ve hastaya 20 kez elektroşok yapıldı. Uzun çabaların ardından yaşam belirtileri yeniden ortaya çıktı.
Ardından hastanenin kardiyoloji bölümünden Doç. Dr. İbrahim Ersoy ve ekibi, Çil’i ameliyata aldı. Burada 5,5 santimetrelik bir stent yerleştirildi. Tıkanıklığı giderilen damarı sayesinde Çil, dört günlük tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuştu. Kalbi bir saat boyunca durmasına rağmen hastaneden herhangi bir nörolojik rahatsızlık göstermeden taburcu edildi.
“12 SAAT SONRA BİLİNCİ YERİNE GELMEYE BAŞLADI”
Doç. Dr. İbrahim Ersoy, hastanın ilk müdahale sırasında ciddi bir “elektriksel fırtına” ile karşı karşıya kaldığını belirtti.
60 dakika süresince kalp masajı ve elektroşok uygulaması sırasında başlangıçta yanıt alamayana kadar morale bağlı bir düşüş hissedildiğini ifade eden Ersoy, umutlarının azalmasına rağmen müdahaleye devam ettiklerini söyledi.
20’den fazla şok uygulaması sonrasında nabız almayı başardıklarını belirten Ersoy, “Koroner anjiyografi sırasında kalbin ön yüz damarında ağız bölümünden orta kısma kadar tıkanıklık ve ciddi bir darlık tespit ettik. Buna bağlı olarak 5,5 santimetrelik stent yerleştirdik.” şeklinde konuştu.
Müdahalenin ardından elektriksel fırtınanın yavaşladığını vurgulayan Ersoy, hastanın yaklaşık 12 saat sonra bilincinin geri geldiğini ve solunum cihazından ayrıldığını ekledi.
TIP LİTERATÜRÜNDE ALIŞILMADIK VAKA
Hastanın kalbinin bir saat boyunca durmasına rağmen beyin fonksiyonlarında herhangi bir sorun yaşanmaması dikkat çekti. Ersoy, “Tıp literatürüne göre, yarım saatten uzun süre kalp masajı uygulanan hastalarda genellikle yüzde 98 oranında nörolojik hasar görülür. Ancak hastamızda hiçbir sekel kalmadı. Bu durum meslek hayatımızda bir gurur kaynağı oldu.” dedi.
Oğuz Kağan Çil, hastane acil servisine ulaştıktan sonra hiçbir olay hatırlamadığını söyledi. Yakınlarından doktorların büyük bir özveriyle müdahalede bulunduğunu duyduğunu aktaran Çil, “Doktorlar sınırları zorlayarak beni hayata döndürdüler. Onların bu kadar çaba göstermesi beni çok mutlu etti. Çok duygulandım. Allah beni çocuklarıma bağışladı. Çok mutluyum.” ifadesinde bulundu.
Çil, aynı durumu bir daha yaşamak istemediğini belirterek sağlıklı beslenme ve sigarayı bırakma kararı aldığını dile getirdi.
(AA)