Yaz aylarında artan sıcaklıklar, kalp ve damar hastaları için ciddi riskler getiriyor. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, yazın kalbin faaliyet seviyesinin iki katına çıktığını belirterek, kalp hastalarına önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Köksal, “Vücudun serin kalabilmesi için damarlar genişler, terleme artar ve bu süreçte vücutta önemli su ve mineral kayıpları meydana gelir. Bu durum, kalp hastalarında tansiyon düşüklüğü ve kalbin aşırı çalışmasına yol açabilir” ifadelerini kullandı.
YAZ AYLARINDA KALP RİSKİ ARTMAKTADIR
Prof. Dr. Köksal, yaz mevsiminde kalbin normalden daha fazla çalıştığını vurguladı. “Vücut, serin kalabilmek için damarları genişletir ve terleme artar. Bu süreçte fazla su ve mineral kaybı yaşanır. Kalp, tansiyon düşüklüğünü dengelemek amacıyla daha fazla çalışmak zorunda kalır” dedi. Kalp hastalığı tanısı almış kişiler, kalp ameliyatı geçirenler, stent takılmış hastalar ve 70 yaş üstü bireylerin bu mevsimde yüksek risk altında olduğu ifade edildi.
KALP HASTALARI İÇİN ÖNLEMLER
Kalp hastalarının yaz aylarında sıvı alımına özellikle dikkat etmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Köksal, “Bol miktarda su içmek hayati öneme sahiptir. Stent takılı ve kan sulandırıcı kullanan hastalar için yeterli sıvı alımı, pıhtılaşma riskini azaltır. Ayrıca alkol tüketimi kesinlikle kaçınılmalıdır; zira alkol damarları genişleterek tansiyonun daha fazla düşmesine yol açabilir” dedi. Kalp yetmezliği yaşayan hastaların yaz döneminde idrar söktürücü kullanımlarını doktor kontrolünde düzenlemeleri gerektiğine de dikkat çeken Köksal, “Terleme ile su ve tuz kaybı arttığı için idrar söktürücüler zaman zaman gereksiz sıvı kaybına neden olabilir. Bu tür ilaçların yaz aylarında mutlaka hekim denetiminde kullanılması gerekir” şeklinde uyarıda bulundu. Ayrıca, tansiyon ilacı kullanan hastaların da yaz döneminde tansiyon düşüklüğüne karşı dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.
SU TÜKETİMİNİN ÖNEMİ
Prof. Dr. Köksal, kalp hastalarının yaz aylarında günlük sıvı alımını artırmaları gerektiğinin altını çizerek, “İdeal su tüketim miktarını anlamanın en basit yolu kilo takibidir. Eğer kilo artışı yaşanıyorsa fazla sıvı tüketiliyor olabilir. Ancak yaz aylarında su alımını biraz artırmak genelde faydalıdır” dedi. Aşırı sıcaklarda doğrudan güneş ışığına maruz kalmanın tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Köksal, “11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir. Dışarı çıkmak zorunda kalan kalp hastalarının ise şapka ve güneş gözlüğü kullanmaları, pamuklu ve hafif giysiler tercih etmeleri önerilir” ifadelerini kullandı.
ANI FENALAŞMALARDA YAPILACAKLAR
Yaz sıcağında ani fenalaşma durumlarının nasıl ele alınması gerektiğine de değinen Köksal, “Baş dönmesi veya bayılma hissi yaşandığında, hastanın ayaklarını yukarıda tutmak ve bol su içirmek ilk müdahale olarak yapılmalıdır. Aynı zamanda serin bir ortama geçmek ve vücuda soğuk kompres uygulamak da faydalı olacaktır. Şikayetler devam ederse, acil bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir” şeklinde uyardı. Yüksek sıcaklıkların, yalnızca yaşlıları değil, genç bireyleri de etkileyebileceğini vurgulayan Köksal, “Aile geçmişinde kalp hastalığı olan gençler, yüksek sıcaklıklarda ani kalp problemleri yaşayabilir. Yaz aylarından önce kardiyoloji muayenesi yaptırmak bu riski azaltmaya yardımcı olabilir” dedi.