1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Yerli Yapay Kalp Pompası İnovasyonu: HeartWise

Yerli Yapay Kalp Pompası İnovasyonu: HeartWise

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Kerem Pekkan ve ekibi, son beş yıldır üzerinde çalıştıkları proje ile mevcut yapay kalp pompalarındaki sorunları ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Prof. Dr. Pekkan, sıvı yakıtlı roketlerdeki çalışma prensiplerinden ilham alarak, motora ve pile ihtiyaç duymayan bir yapay kalp pompası geliştirdiklerini belirterek, bu projeleriyle Türkiye’ye Avrupa İnovasyon Konseyi’nden (EIC) hibe kazandırdıklarını ifade etti.

ISTANBUL---SIVI-YAKITLI-ROKETTEN-ILHAM-A_691480_204840

BAŞVURAN 413 PROJEDE ÖNE ÇIKAN ÜÇ PROJEDEN BİRİ

Bu yıl, EIC Geçiş desteğine başvuruda bulunan 413 projeden 80’i ikinci aşamayı geçti ve fonlandırıldı. Fonlanan 40 proje arasında öne çıkan üç projeden biri olan HeartWise, Prof. Dr. Pekkan ve ekibine 2,5 milyon Euro hibe kazandırmış durumda. Geliştirilecek yeni yapay kalp pompasıyla dünyada bir ilke imza atılacak.

ISTANBUL---SIVI-YAKITLI-ROKETTEN-ILHAM-A_691495_204840

Prof. Dr. Pekkan, yeni tasarımları sayesinde hastaların kablolar ve ağır pil çantaları ile yaşamak zorunda kalmayacaklarını, yapay kalp pompasının maliyetinin önemli ölçüde düşeceğini dile getirerek, daha fazla hastanın bu tedaviye ulaşabileceğini vurguladı.

ISTANBUL---SIVI-YAKITLI-ROKETTEN-ILHAM-A_691497_204840

“3 BOYUTLU YAZICIDAN DA BASABİLİYORUZ CİHAZI; ÇÜNKÜ MOTOR YOK”

Prof. Dr. Pekkan, kişiye özel üretilen yapay kalp pompasının motora ihtiyaç duymadığını ve kanı pompalamak için kalbin sağ tarafından veya gerekirse başka bir yapay kalp pompasından aldığı mekanik enerjiyi kullandığını açıkladı. Bu yöntemle fiyatın oldukça düşük olabileceğini belirten Pekkan, 3 boyutlu yazıcılarla üretim yapmanın mümkün olduğunu ve cihazın titanyum gibi metal malzemelerden basılabileceğini ifade etti.

ISTANBUL---SIVI-YAKITLI-ROKETTEN-ILHAM-A_691501_204840

DÜNYADA İLK OLACAK!

ODTÜ Makine Mühendisliği bölümünden mezun olan Prof. Dr. Kerem Pekkan, ROKETSAN’da çalıştıktan sonra ABD’de yapılan çeşitli projelerde yer almıştır. Dünyanın en iyi kalp pompası tasarım ekiplerinden birinde çalışarak Biyomedikal Mühendisliği alanında önemli deneyimler kazanmıştır. 2012’de Türkiye’ye dönerek Koç Üniversitesi’nde araştırmalarına devam eden Pekkan, dünyada ilk olacak yapay kalp pompası projesini hayata geçirmiştir. Prototiplerin hazır olduğunu ve hayvan deneylerinin tamamlanmasının ardından, üç yıl içinde ilk hastalarda kullanılmasını planladıklarını ifade etti.

ISTANBUL---SIVI-YAKITLI-ROKETTEN-ILHAM-A_691502_204840

MEVCUTTAKİ CİHAZLARIN ZORLUKLARINI ORTADAN KALDIRACAK

Prof. Dr. Pekkan, mevcut yapay kalp pompalarının genellikle sadece sol kalp için kullanılabildiğini belirtti. Mevcut cihazların enfeksiyon riski taşıdığını ve kablolarla çalıştığını vurgulayarak, kendilerinin geliştirdikleri motordan bağımsız yapay kalp pompasının bu sorunları çözmeyi amaçladığını söyledi.

ISTANBUL---SIVI-YAKITLI-ROKETTEN-ILHAM-A_691503_204840

“40-50 MİLYON DOLARLIK BÜTÇELER GEREKİYOR”

Projede yer alan doktora öğrencilerinin, girişimci bir ekip oluşturarak bu cihazı geliştirmeye katkı sağladığını belirten Prof. Dr. Pekkan, bu süreçte elde edilen EIC hibesi ile önemli bir adım atıldığını, ancak cihazın hayata geçmesi için daha fazlasının gerektiğini ifade etti. Yüksek maliyetlerin hastaların bu tür cihazlara ulaşımını kısıtladığını vurguladı.

ISTANBUL---SIVI-YAKITLI-ROKETTEN-ILHAM-A_691499_204840

3 YIL SONRA HASTA ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK

Prof. Dr. Pekkan, HeartWise projesinin ilk aşamasını tamamlamalarının ardından, öncelikle hayvan deneylerinin gerçekleştirileceğini ve proje bittiğinde çocuk kalp hastaları için ilk uygulamaların başlayacağını duyurdu. Ayrıca, hastaların nakil bekleme süreçlerini daha sağlıklı bir şekilde geçirebileceklerini ve enfeksiyon riskinin ortadan kalkacağını belirtti.

ISTANBUL---SIVI-YAKITLI-ROKETTEN-ILHAM-A_691498_204840

(DHA)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yerli Yapay Kalp Pompası İnovasyonu: HeartWise
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gazete Bartın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!