Ataşehir’de faaliyet gösteren bir kadın doğum kliniğinde, maddi sıkıntı çeken kadınların tespit edilerek ‘Yumurta toplatma’ ve ‘Genel kontrol’ gerekçesiyle hormon ve yumurta artırıcı ilaçlar verildiği ve ardından yükselen değerleri olan kadınların yurt dışındaki tüp bebek merkezlerine yönlendirilerek yumurtalarının 20 ile 40 bin lira aralığında satıldığı ortaya atıldı.
Konuyla ilgili yapılan bir CİMER şikayetinde, kadınlara ilaçların kurye ile ulaştırıldığı ve iki hafta boyunca düzenli olarak kullanmalarının istendiği belirtildi. Bu süreç sonunda değerleri artan kadınların yurt dışına gönderilerek yumurtalarının satılmasının sağlandığı iddiaları yer aldı. İşlem öncesinde, kadınların genetik özelliklerini belirlemek amacıyla kan tahlili, smear testi, saç rengi ve göz rengi gibi bilgileri içeren anketler doldurdukları ve doğacak çocuklar üzerinde miras hakkı iddia etmemeleri için gerekli imzaların alındığı ileri sürüldü.
Ayrıca, şikayette 20-30 yaş aralığındaki kadınların ‘Ülkemizde yasal’ bahanesiyle Amerika’daki bir şirketle bağlantılı kişilere kandırıldıkları iddia edildi. Verilen ilaçların zararsız olduğunun ifade edilmesine rağmen, ilaçların kullanım kılavuzlarının incelenmesi sonucu felç ve erken menopoz gibi ciddi yan etkilerinin bulunduğu duyuruldu.
CİMER şikayetini dikkate alan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, bu konuya ilişkin ‘Organ ve doku alınması, saklanması, aşılanması ve nakli hakkında kanuna muhalefet’ ve ‘Sağlık hizmetleri temel kanununa muhalefet’ suçları kapsamında soruşturma başlattı. (DHA)