1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Biyolojik Atık Yönetiminde Sineğin Rolü

Biyolojik Atık Yönetiminde Sineğin Rolü

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, özel laboratuvar ortamlarında üretilebilen siyah asker sineği (Hermetia illucens) türünün, biyolojik atıkların geri dönüşümünde önemli bir rol oynayabileceğine dikkat çekti. Bu böceğin, organik atıkları kısa sürede verimli gübreye dönüştürerek tarımsal üretkenliği artırmasının yanı sıra çevre kirliliğini de kayda değer ölçüde azalttığını vurgulayan Yanar, biyoteknoloji ve sürdürülebilir tarım açısından sunduğu potansiyele işaret etti.

“DEVLET DESTEKLİ PROJELERLE ÜRETİMİNİN TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİYOR”

Yanar, “Bu türün biyolojik döngüye katkısı oldukça büyük. Hem atık yönetimi hem de sürdürülebilir tarım için devlet destekli projelerle üretiminin teşvik edilmesi gerekiyor. Ayrıca, protein açısından zengin larvaları hayvan yemi olarak da kullanılabiliyor,” şeklinde açıklamalarda bulundu.

AW432903_06

SIFIR ATIK KONUSUNUN ÖNEMİ

Sıfır atık hedefinin Türkiye’de giderek daha fazla önem kazandığı bir ortamda, Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, hemen hemen her atığı tüketebilen ‘siyah asker sineği’ hakkında ortaokul öğrencilerini bilgilendirdi. Yanar, Canik İmam Hatip Ortaokulu’na ekibiyle gelerek öğrencilere bu böceğin özelliklerini anlattı.

AW432903_03

Uygulamalı bir eğitim gerçekleştirerek, çocukların yediği elma ve armut gibi meyvelerin atıklarını böceklerin bulunduğu kutuya koyan Yanar, böceklerin dakikalar içinde atıkları tüketmesine öğrencileri tanıklık ettirdi.

AW432903_04

“40 GÜNLÜK BİR YAŞAM DÖNGÜSÜ İÇERİSİNDE ÇOK HIZLI ATIK TÜKETİM ORANLARINA SAHİP”

Böceğin özellikleri hakkında bilgi veren Oğuzhan Yanar, “Siyah Asker Sineği son derece kıymetlidir. 40 günlük bir yaşam döngüsü içerisinde hızlı atık tüketim oranlarına sahiptir. Bu süreç sonunda organik bir gübre ortaya çıkar. Aynı zamanda bu böcek, tavuk ve balık yemi üretimi için de değerlendirilebilir. Bununla birlikte çeşitli kıymetli ürünler elde etmek de mümkündür. Bu tür projeleri hayata geçirmemiz elzemdir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın son günlerde hayata geçirdiği projeleri destekliyoruz ve bu projeler arasında böcek projemizin de yer almasını umut ediyoruz. Yerel idarelere bu konuda sesleniyoruz; o kadar çok üretim var ki ve bunun sonucunda çöpe giden çok şey bulunuyor. Bu böcekle önemli miktarlarda atığı geri kazanabileceğimizi düşünüyoruz. Özellikle istenmeyen gazların, karbon monoksit ve metan gazı gibi sera etkisi oluşturan gazların azaltılmasında oldukça etkili olduğunu biliyoruz. Yaptığımız çalışmalarda bunu tespit ettik. Ayrıca, bu böceğin kaliteli bir gübre ürettiğini, sağlıklı tarım için vazgeçilmez olduğunu vurgulamak istiyoruz. Çocuklarımız bu ülkenin geleceği ve bu bilinçle onları eğitmek gerekiyor,” dedi.

Etkinlik sonunda, Canik İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Kamil Kesmen, Doç. Dr. Oğuzhan Yanar’a plaket takdim etti.

AW432903_05

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Biyolojik Atık Yönetiminde Sineğin Rolü
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gazete Bartın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!