Merkeziyetsiz yapısıyla sosyal medya alanında dikkat çeken Bluesky, Türkiye’de hızla kullanıcı kitlesi oluşturuyor. Sosyal Medya Uzmanı Gökhan Özbek, uygulamanın Türkiye’deki kullanıcı sayısının 250 bine yaklaştığını ifade ederek, haziran ayı sonuna kadar bu sayının 500 bini aşmasını öngördüklerini belirtti. Özbek, “Globalde 34.9 milyon kullanıcıya ulaşan Bluesky’da dijital göçün ikinci aşaması tamamlandı. Haziran sonunda Türkiye gündeminin önemli bir bölümünü Bluesky oluşturacak” şeklinde konuştu.
ÖZEL VE MERKEZİYETSİZ
Özbek, “Diğer sosyal medya platformları merkezi bir yapı ile yola çıkmışken, Bluesky ilk başta merkezi bir sunucuya dayanmadan herkesin kendi sunucusunu kullanabilmesini sağladı. Atproto adı verilen dağıtık sosyal ağ protokolü ile tüm sosyal medya uygulamaları ve web siteleriyle entegrasyonu hedefliyor. Bu da onu merkeziyetsiz bir proje haline getiriyor. Kullanıcı sayısı 35 milyon dahi olsa, Jay Graber projeyi satamaz. Her kullanıcının sunucusu bireysel olduğundan, yalnızca kendi sunucusunu satabilir; bu da projenin sonunu getirir. Bu durum, olası yasaklamalara karşı da bir koruma mekanizması sağlıyor. Örneğin, X, Instagram veya Facebook gibi merkezi sunucular kullandığı için, bir ülkede yasaklandığında erişim kısıtlanır. Ancak Bluesky’da bu durum mümkün olmayacaktır çünkü birçok bağımsız sunucu vardır. Temel olarak, herkese açık kaynak olması, merkeziyetsizlik ilkesiyle bir güvenlik avantajı sağlıyor. Platformun renklerinin Twitter’ın mavisinden esinlenmiş olması ve kelebeği simgelemesi, kullanımı kolay hale getiriyor. Kullanıcılar tarafından sosyal medya platformu olarak tanımlansa da, aslında daha büyük bir hedefi destekliyor. Sosyal medyanın yanı sıra e-ticaret, web siteleri, oyunlar, TV ve canlı yayın platformlarına hitap edebilecek bir internet ekosistemi ortaya çıkıyor” dedi.
‘PATRONSUZ SOSYAL MEDYA MÜMKÜNDÜR’ VURGUSU
Özbek, “Bluesky’ın en dikkat çekici yönü, kuruluşunun üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen sadece 28 çalışanı bulunması. İlk reklamlarını ABD Boston’da ‘Patronsuz sosyal medya mümkündür’ sözleriyle yaparak dikkat çekiyorlar. Kullanıcılar, yayın akışını ve formatını kendilerine göre düzenleyebiliyor. Öte yandan Twitter’ın Elon Musk’a geçmesinin ardından, platformun rengi siyaha döndü ve yeni adı X olarak değişti. Takipçi sayınız ne olursa olsun, Musk’ın yapay zeka ile düzenlediğini iddia ettiği algoritmalar sayesinde paylaşımlarınız takipçilerinize ulaşmıyor. Bu durum, X üzerinden politik ve sosyal manipülasyonlara yol açıyor. Geçtiğimiz kasım ayında ABD başkanlık seçimlerinde Musk’ın Başkan Trump lehine müdahalede bulunduğu iddiası üzerine milyonlarca kullanıcı hesaplarını kapatarak Bluesky’a geçti. Aynı benzer bir durum, Brezilya’da da yaşandı ve X’in mevcut hükümete müdahale ettiği iddiasıyla 2.5 milyon Brezilyalı kullanıcı Bluesky’a geçti. En son Almanya’da yaşanan seçimlerde Musk’ın aşırı sağcı partiyi desteklediği iddiaları sonucunda, ülkede toplu bir göç yaşandı. Türkiye’de ise Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması sonrası, X platformunda erişim kısıtlaması uygulanması, birçok kullanıcıyı Bluesky’a yönlendirdi” şeklinde değerlendirme yaptı.
“ŞİRKETLER VE KİŞİLER ŞİMDİDEN YERİNİ ALMALI”
Özbek, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bluesky şu anda yeni bir proje olarak değerlendiriliyor. Eğer şirketler ve bireyler şimdiden burada varlık gösterir ve paylaşım yapmaya başlarsa, sözlerini, ürünlerini ve içeriklerini algoritmalara takılmadan, ek ücret ödemeden doğrudan takipçilerine iletebilirler. Örneğin, 10 bin takipçiniz varsa, bu takipçilerin ana sayfasında paylaşımınız gözükecek. Geliştiricisi Jay Graber, yapay zekayı sadece bot yazılımlarında ve kullanıcılar için kullandıklarını belirterek, algoritmalardan bağımsız bir şekilde paylaşım yapılabileceğini vurguladı. Şu anda birçok kullanıcı ve siyasinin takipçi sayıları önemli ölçüde artış gösterdi. Kişisel deneyimime göre, X’i 2010 yılından beri aktif olarak kullanıyorum ve 400 bin takipçim var, fakat bir paylaşımım sadece 20 beğeni aldı. Aynı paylaşımı Bluesky’da gerçekleştirdiğimde, 25 bin takipçim arasında 200 beğeniye ulaşabildim. Evet, X hala ana sosyal medya platformu, fakat başka bir dünyanın mümkün olduğunu görmek gerekiyor. Bu konuyla ilgili birçok medya kuruluşu, şirkete benden bilgi alma talebinde bulunması da Bluesky’ın popülerleştiğinin bir göstergesi” dedi.
TÜRKİYE’DE KRİTİK EŞİK 600-700 BİN KULLANICI
Özbek, “Dünyada kritik eşik, bir sosyal medya platformu için 60 milyon kullanıcıdır. Bunun anlamı, 6 milyar internet kullanıcısının yüzde 1’ine ulaşabiliyorsanız artık her yere ulaşabilirsiniz. Bluesky’ın bu kritik eşiği haziran sonu ve temmuz başında aşması bekleniyor. Türkiye için bu eşik ise 600-700 bin kullanıcı demektir; şu anda bu rakamın yarısına, 15 günde yüzde 100 büyüyerek ulaşıldı. Elbette son 5 gündür Türkiye’den katılım düzeyinde belirgin bir düşüş gözlemlense de, Bluesky aktif kullanıcı sayısında ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Ülkemizde ve dünyada bir politik aksiyon yaşanmadığı takdirde, bu platformun tıpkı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de meşru bir sosyal medya aracı haline geleceği kaçınılmaz görünüyor. Zaten App Store uygulamaları sıralamasında en çok indirilen sosyal medya uygulaması olması dikkat çekiyor” şeklinde aktardı.
(DHA)