1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Venöz Hastalıklar: Farkındalık ve Önlem

Venöz Hastalıklar: Farkındalık ve Önlem

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beytepe Murat Erdi Eker Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Özlem Öndeş, venöz ve lenfatik damar hastalıklarının önlenebilir ve tedavi edilebilir sağlık problemleri olduğunu ifade ederken, bu hastalıkların farkındalığının önemine dikkat çekti.

“ÖNLENEBİLİR ÖLÜMLERİN BAŞLICA NEDENLERİNDEN BİRİDİR”

Dr. Öndeş, venöz tromboembolizmin, toplardamarlarda pıhtılaşma sebebiyle önlenebilir ölümlerin en yaygın nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, lenfödemin gizli bir salgın olarak nitelendirildiğini ifade etti. Venöz damarların, oksijenden yoksun kanı kalbe geri taşıdığını anlatan Öndeş, toplardamarların hasar görmesi veya zayıflaması halinde, kapakçıkların zarar gördüğünü ve bunun sonucunda kanın geri sızması ya da her iki yönde akabileceğini açıkladı.

GIZLI-SALGIN-LENFODEME-KARSI-DAHA-AZ-Y_647501_191846

“DÜNYADA VARİS GÖRÜLME ORANI YÜZDE 33”

Venöz hastalıkların yedi bölümde incelenebileceğini söyleyen Dr. Öndeş, kan pıhtılarının bacaklarda, kollar­da, iç organlarda, beyin ve böbreklerde de görüldüğünü aktardı. ‘Kronik venöz yetmezlik’ olarak adlandırılan durumun, kanın bacaklarda birikmesine yol açtığını ve bu durumun kronik şişliğe neden olduğunu belirten Öndeş, artan basıncın ciltte renk değişikliğine ve ülser oluşumuna yol açabileceğini vurguladı. Varislerin, damar duvarı yapısının bozulması ve damarların genişlemesi sonucu meydana geldiğini ifade ederken, venöz ülserlerin iyileşmeyen yaralar olduğunu ve diz altı, bacak içi ile ayak bileği üstünde oluşabileceğini belirtti. Özellikle ‘venöz reflü’ olarak bilinen durumun, toplardamdaki kanın geri akmasıyla ilişkili pelvik ağrılarla ilişkilendirildiğini kaydetti. İnsanların aşırı kilo almak ve sağlıksız yaşam tarzları nedeniyle venöz hastalıklara yakalanma olasılığının arttığını belirten Öndeş, dünyada erişkin bireylerde varis görülme oranının yüzde 33 olduğunu ifade etti. Venöz hastalık risk faktörlerini ise ailesinde venöz hastalık geçmişi bulunanlar, hamilelik, vücut kitle indeksi 30’dan yüksek olanlar, kadınlar, uzun süre oturan veya ayakta duranlar, doğum kontrol hapı veya hormon tedavisi kullananlar ile tütün ürünleri kullananlar olarak sıraladı. Bacaklarda ve kollar­da hissedilen ağrı, kramp, kızarıklık, sıcaklık artışı, ağırlık hissi, kaşıntı, yanma hissi, şişlik ve belirgin damarlar, venöz hastalık belirtileri arasında yer alıyor.

008_2024_12_Ocak_12_Ocak_23_20240129_2_62315487_97203467

‘BOL GİYSİLER GİYEBİLİRİZ’

Lenfödem hastalığıyla ilgili bilgiler veren Dr. Öndeş, meme kanseri ameliyatı ve pelvik cerrahisi sonrası koltuk altı lenf düğümlerinin çıkarılması gerektiğine dikkat çekti. Aksi halde lenf damarlarının hasar görebileceğini ve lenfödem gelişebileceğini belirtti. Bunun, sinsi bir hastalık olarak tanımlandığını söyleyen Öndeş, venöz hastalık ve lenfödemi önlemek için yaşam tarzı değişiklikleri yapılması gerektiğini vurguladı. Daha az yağlı besin tüketmek, düzenli egzersiz yapmak, tütün ürünlerinden uzak durmak, yeterli su içmek, bacakları otururken yükseltmek, bol giysiler giymek, cilt bakımı yapmak ve uygun ayakkabı seçimi yapmak bu önlemler arasında yer alıyor.

(DHA)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Venöz Hastalıklar: Farkındalık ve Önlem
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gazete Bartın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!