Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, insanlara bulaşma potansiyeli taşıyan ‘Henipavirus’ cinsine ait iki yeni virüs hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
“YARASA, VİRÜS VE ÇİN KELİMELERİ BİR ARAYA GELİNCE HEPİMİZDE BİR TEDİRGİNLİK OLUYOR”
Prof. Dr. Özlü, şu an için herhangi bir salgın tehdidi bulunmadığını vurgulayarak, “Çin’in Yünnan eyaleti çevresinde yarasalar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda insanlarda ciddi hastalıklara yol açabilecek bazı virüsler tespit edilmiştir. Özellikle yarasaların böbreklerinden alınan idrar örneklerinde bu virüslere ve bakterilere rastlanmıştır. Çok sayıda virüs ve bakteri mevcut. Ancak söz konusu iki virüs, daha önce insanlarda ağır akciğer hastalıkları ve beyin iltihabı ile ilişkilendirilmiş iki ayrı virüs grubuna ait. Bu virüsler yeni ve daha farklıdır. Yarasa, virüs ve Çin kelimeleri bir araya geldiğinde, insanlar üzerinde doğal bir tedirginlik meydana geliyor. Tespit edilen durumlar tamamen bilimsel bir araştırmadır. Şu an bir hastalık veya salgın durumu yok, sadece bu virüslerin insanlarda hastalık yapma potansiyeli üzerinde konuşulabilmektedir. Yarasalar o bölgelerde meyve bahçelerine yakın habitatlar oluşturmuş, bu virüsler yarasa idrarları ile meyvelere geçebilir ve dolayısıyla insanlara bulaşma riski taşımaktadır. Ancak şu anda herhangi bir tehdit mevcut değildir,” dedi.
“BULAŞMA VE YAYILMA OLASILIĞI ARTIYOR”
Prof. Dr. Özlü, insan ile yaban hayatı arasındaki etkileşimin artmasının risk oluşturduğunu dile getirerek, “Vahşi hayvanların yaşam alanlarına yaklaştıkça, bu tür farklı virüslerle karşılaşma ihtimalimiz artıyor. Ayrıca, hayvanlardan insanlara geçebilen zoonotik hastalıkların bulaşma ve yayılma olasılığı yükseliyor. İnsanların doğada bulunan vahşi hayvanların yaşam alanlarına müdahale etmemesi gerektiğini anlaması, önemli bir gereklilik. Doğanın bir parçasıyız ve onun hâkimi değiliz. Diğer canlılarla birlikte dünyayı paylaşabilmek için bu farkındalığı geliştirmeliyiz. Bir hayvan dışkısı ya da idrarıyla temas eden bir ürün varsa dikkatli olunmalı; ya tüketilmeden önce iyice temizlenmeli ya da tüketimden kaçınılmalıdır,” ifadelerini kullandı.
“YABAN HAYVANLARINDAKİ VİRÜSLER İNSANLARA GEÇEBİLİR”
Türkiye’de yaban hayvanları üzerinde bir virüs taraması yapılmadığını belirten Özlü, “Domuzlar, ayılar ve diğer yaban hayvanlar gibi bir dizi virüs insanlara geçebilir. Bu ihtimal mevcuttur. Ancak Türkiye’deki yaban hayvanlarına ilişkin elinde veri yok. Hayvancılıkla uğraşan, kesim yapan veya çiftçilik yapan bireylerde, hayvanlardan insanlara geçen bazı hastalıklara rastlanabiliyor. Örneğin, tüberküloz sıkça rastlanan bir hastalıktır. Türkiye’de zaman zaman ‘kuş gribi’ gibi salgınlar yaşanmıştır. Hayvanların hepsinde bu tür virüslerin bulunduğunu söylemek mümkün değil. Şu an için belirli bir bölgedeki yarasa idrarları üzerinde yapılan çalışmalar mevcuttur ve genelleme yapmak yanıltıcı olabilir,” dedi.
(DHA)