Bilim insanları, 7 milyar yıl boyunca değişmeyen bir galaksiyi incelemek üzere gözlem yapmışlardır. Fosil galaksiler, evrenin erken dönemlerinde hızlı bir yıldız oluşumu sürecine tabi tutulmuş, ancak daha sonrasında başka galaksilerle birleşmeden izole bir şekilde kalan gökcisimi türleridir. Bu nitelikleri sayesinde, evrenin oluşumuyla ilgili değerli bilgiler sunabilmektedirler.
Uzmanlara göre, büyük galaksilerin oluşumu genellikle iki aşamadan meydana geliyor. İlk aşamada yıldızlar hızla doğup galaksi yoğun ve küçük bir forma bürünürken, ikinci aşamada çevresindeki galaksilerle birleşmeleri gerçekleşiyor ve bu yapı zamanla büyüyüp gelişiyor. Ancak fosil galaksiler, bu ikinci aşamanın neredeyse hiçbiri ile etkileşime girmiyor.
‘KiDS J0842+0059’ ismi verilen galaksi, evrenin gençliğinde oluşmuş ve herhangi bir birleşme yaşamadan günümüze kadar ulaşmıştır. Araştırmacılar, bu galaksinin yıldızlarının yüzde 99,5’inin çok erken bir dönemde meydana geldiğini ifade ediyor. Söz konusu galaksiler, içinde milyarlarca Güneş benzeri yıldız barındırıyor. Fakat, yeni yıldız oluşumunun neredeyse tamamen durmuş olduğunu bilmekteler.
Bu araştırmanın liderlerinden biri olan Dr. Chiara Spiniello, benzer galaksilerin evrende ‘milyonda bir’ oranında görüldüğünü tahmin ediyor. ‘KiDS J0842+0059’un ilk izlerine 2018 yılında Şili’deki ‘VLT Teleskobu’ ile ulaşılmıştır. Kesin tanımı ise Arizona’da bulunan ‘Büyük Binoküler Teleskop’ ile gerçekleştirilen yüksek çözünürlüklü gözlemler sayesinde mümkün olmuştur.
Avrupa Uzay Ajansı’nın 2023 yılında fırlattığı ‘Euclid Teleskobu’, hem karanlık madde ve enerji hakkında bilgi toplayacak hem de fosil galaksilerin daha kolay bir şekilde tespit edilmesine olanak tanıyacak. Bilim insanları, bu teleskop aracılığıyla çok daha fazla fosil galaksinin keşfedilebileceğini öngörüyor.