Arpaçay ilçesine bağlı Yalınçayır Mahallesi’nde ve Kağızman’a bağlı Paslı köyünde toplamda sekiz çocuk, arazide kendiliğinden yetişen ve halk arasında “deli bat bat otu” olarak adlandırılan bitkiden yemeleri sonucu rahatsızlık yaşadı.
Çocuklar, halüsinasyon görme ve nöbet geçirme şikayetiyle Harakani Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede tedavileri tamamlanan altı çocuk taburcu edilirken, bir çocuk müşahede altında tutulmaya devam ediliyor. Diğer bir hastanın tedavisi ise serviste devam etmektedir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Sezal Çubukçu, olayın sebebi olan bitkinin zehirlenmeye yol açtığına dikkat çekerek, “Deli bat bat otu, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Kars, Ardahan, Erzurum ve Erzincan illerinde yaygın olarak görülen endemik bir türdür. Bu bitki tüketildiğinde hastalarda zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir,” şeklinde bilgi verdi.
Çubukçu, bazı çocukların nöbet geçirdiğini ve halüsinasyonlar gördüğünü belirtti. “Hastalarımızda vücutta sıcaklık artışı, ağızda ve ciltte kuruluk, halüsinasyonlar, nöbet geçirme, taşikardi gibi bulgular görülebiliyor. Başvuran üç hastamızda halüsinasyon, bir hastamızda nöbet geçirme gibi durumları tespit ettik. Nöbet geçiren hastamız kontrol amacıyla serviste tutuluyor. Ailelerin çocuklarını bilmedikleri bitkilerden uzak tutmaları gerektiğini vurgulamak istiyoruz,” dedi.
Nöbet geçiren ve hastaneye yatırılan 6 yaşındaki Savaş Aydın’ın dedesi Şakir Aydın, köydeki bazı çocukların bitkiden tükettiğini belirterek durumu şöyle anlattı: “Kağızman ilçesine bağlı Paslı köyünde yaşıyoruz. Çocukların bitki yediğinden haberimiz yoktu, rahatsızlanınca hastaneye getirdik. Kontrol edildikten sonra gözlem altında tutuluyor.” dedi. (AA)